Som små gula solar lyser de upp i höstmörkret – årets sista glödande bär. Passa på att plocka hem när du hittar dem i trädgården eller på skogspromenaden.
– De är ju nordens egna, klimatsmarta superbär, man behöver inte köpa goji- eller acaibär som fraktats tusentals mil, säger Karin Olsson, matkonsult på Hushållningssällskapet i Uppsala. Hon och hennes kollega Frida Hedin vill slå ett slag för höstens orangegula bär. De har ordnat flera kurser för småföretagare i matbranschen om hur man kan använda och förädla dem. Till exempel blanda dem med salta, kryddiga smaker i chutney och örtsalt. Eller laga ett av de äldsta, nedtecknade recepten på efterrätter i Sverige – nyponmos.
– Det finns så mycket man göra med de här bären, förutom att frysa och torka dem, säger Karin.
Läs också: Ladda upp med höstens gula bär – 3 enkla recept
Rönnbär – höstens C-vitaminbomb
En näve rönnbär om dagen räcker för att ge dig dagsbehovet av C-vitamin. Dessutom innehåller de mineraler som järn, kalium, magnesium och zink. Tack vare sitt låga PH-värde, 3,1, kan rönnbären hjälpa vid bakteriella infektioner i underlivet. 10 bär per dag är bra som en kur. Den sura smaken minskar efter frysning eller några frostnätter. Ett annat sätt att minska syran och bevara nyttigheterna är att torka rönnbären. Att lägga bär i vatten, 2 tsk till 2 dl vatten, och låta dra över natten och sila av – ger också en C-vitaminkick.Källor: Kuopio universitet, forskare Anna T Hukkanen, boken ”Svenska träd” (Prisma) av biologen Pelle Holmberg och örtterapeuten Marie-Louise Eklöf.
Läs också: Därför är blåbär rena hälsobomben
Havtorn – rikt på nyttiga fettsyror
Havtorn är unikt för att de är rika på nyttiga omega fettsyror. Finska studier visar de därför är bra vid torr hud och torra slemhinnor. Havtorn innehåller dessutom A-, C- och E-vitamin plus antioxidanter och mineraler. Genom att de både innehåller fett – och vattenlösliga antioxidanter har de i studier haft extra stark effekt, bland annat på att bromsa tillväxten av tjock- och bröstcancerceller. Den höga fetthalten gör att färska havtorn kan härskna, så frys in bären eller råsaften så fort som möjligt. Eller konservera på annat sätt. I hälsokostbutiker finns pulver av torkade havtorn.Källor: Avdelningen för obstetrik och gynekologi på Universitetssjukhuset i Åbo samt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, forskare Kimmo Rumpunen.
Nypon – lindrar ledvärk
Nypon är naturens egen antiinflammatoriska medicin. Flera studier i Danmark har visat att nypon innehåller ämnet GOPO som har en lindrande effekt på värk och stelhet vid artros. Nyponkoncentrat har även visat sig ha en cancerhämmande effekt. Nypon är väldigt rikt på C- och B-vitamin och flera viktiga antioxidanter som stärker immunförsvaret och kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Men de håriga fröna är lite pillriga att ta bort. Halvera nyponen och rensa bort fröna. Frys in nyponhalvorna, gör nyponsoppa eller chutney av dem. En supernyttig smoothie får du när du mixar frysta nypon och yoghurt.Läs också: Naturapoteket: Så gör du eget nyponpulver
Källor: Chefsöverläkare Kaj Winther vid Köpenhamns Universitet, boken ”Gröna apoteket” (Prisma) av örtterapeut Marie-Louise Eklöf.