Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 2 november 2016

Nypon, rönnbär och havtorn – vitaminboosta med höstens superbär

Som små gula solar lyser de upp i höstmörkret – årets sista glödande bär. Passa på att plocka hem när du hittar dem i trädgården eller på skogspromenaden.

FOTO: Istock

– De är ju nordens egna, klimatsmarta superbär, man behöver inte köpa goji- eller acaibär som fraktats tusentals mil, säger Karin Olsson, matkonsult på Hushållningssällskapet i Uppsala. Hon och hennes kollega Frida Hedin vill slå ett slag för höstens orangegula bär. De har ordnat flera kurser för småföretagare i matbranschen om hur man kan använda och förädla dem. Till exempel blanda dem med salta, kryddiga smaker i chutney och örtsalt. Eller laga ett av de äldsta, nedtecknade recepten på efterrätter i Sverige – nyponmos.

– Det finns så mycket man göra med de här bären, förutom att frysa och torka dem, säger Karin.

Läs också: Ladda upp med höstens gula bär – 3 enkla recept

Rönnbär – höstens C-vitaminbomb 

 • En näve rönnbär om dagen räcker för att ge dig dagsbehovet av C-vitamin. Dessutom innehåller de mineraler som järn, kalium, magnesium och zink.
 • Tack vare sitt låga PH-värde, 3,1, kan rönnbären hjälpa vid bakteriella infektioner i underlivet. 10 bär per dag är bra som en kur.
 • Den sura smaken minskar efter frysning eller några frostnätter. Ett annat sätt att minska syran och bevara nyttigheterna är att torka rönnbären.
 • Att lägga bär i vatten, 2 tsk till 2 dl vatten, och låta dra över natten och sila av – ger också en C-vitaminkick.
 • Källor: Kuopio universitet, forskare Anna T Hukkanen, boken ”Svenska träd” (Prisma) av biologen Pelle Holmberg och örtterapeuten Marie-Louise Eklöf.

  Läs också: Därför är blåbär rena hälsobomben

  Havtorn – rikt på nyttiga fettsyror

  • Havtorn är unikt för att de är rika på nyttiga omega fettsyror. Finska studier visar de därför är bra vid torr hud och torra slemhinnor.
  • Havtorn innehåller dessutom A-, C- och E-vitamin plus antioxidanter och mineraler. Genom att de både innehåller fett – och vattenlösliga antioxidanter har de i studier haft extra stark effekt, bland annat på att bromsa tillväxten av tjock- och bröstcancerceller.
  • Den höga fetthalten gör att färska havtorn kan härskna, så frys in bären eller råsaften så fort som möjligt. Eller konservera på annat sätt. I hälsokostbutiker finns pulver av torkade havtorn.
  • Källor: Avdelningen för obstetrik och gynekologi  på Universitetssjukhuset i Åbo samt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, forskare Kimmo Rumpunen.

   Nypon – lindrar ledvärk

   • Nypon är naturens egen antiinflammatoriska medicin. Flera studier i Danmark har visat att nypon innehåller ämnet GOPO som har en lindrande effekt på värk och stelhet vid artros. Nyponkoncentrat har även visat sig ha en cancerhämmande effekt.
   • Nypon är väldigt rikt på C- och B-vitamin och flera viktiga antioxidanter som stärker immunförsvaret och kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
   • Men de håriga fröna är lite pillriga att ta bort. Halvera nyponen och rensa bort fröna. Frys in nyponhalvorna, gör nyponsoppa eller chutney av dem. En supernyttig smoothie får du när du mixar frysta nypon och yoghurt.
   • Läs också: Naturapoteket: Så gör du eget nyponpulver

    Källor: Chefsöverläkare Kaj Winther vid Köpenhamns Universitet, boken ”Gröna apoteket” (Prisma) av örtterapeut Marie-Louise Eklöf.

    Läs mer om

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Upptäck nya platser med

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen