Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 3 november 2016

Odla träd på fönsterbrädan – 5 roliga plantor att driva upp själv

Du kan odla nästan allt på fönsterbrädan och just nu är det trendigare än någonsin! Genom att spara frön och kärnor driver du enkelt upp nya växter.

Inte nog med att det är ett smart sätt att ta reda på dina rester och naturen, det är även snyggt och fantastiskt roligt att se ett träd växa upp!

1. Aprikos

aprikostrad

Så här gör du:

Så fort du ätit aprikosen, rensa kärnan från allt fruktkött, annars kan den börja mögla när du satt den. Fila till det yttre skalet på aprikoskärnan så att vatten kan komma in och nå fröet som finns på insidan. Plantera cirka 1 cm under jordytan och vattna ordentligt. Sätt en plastpåse med andningshål över och ställ ljust. Håll jorden fuktig och ge dig till tåls, det kan nämligen ta en bra stund innan det kommer upp något.

Läs också: Dags att sätta vårlöken – 5 pigga löknyheter!

2. Avokado

avokado

Så här gör du:

Ta en avokadokärna från en mogen avokado, tvätta den och låt torka några dygn i rumstemperatur. Plantera den i sandig jord och låt cirka 1 cm av toppen titta upp ur jorden. Sätt en plastpåse med andningshål över. Ett annat sätt är att sätta nålar eller tandpetare i kärnan och hänga den över kanten på en vas eller vattenglas så att den spetsiga delen av kärnan är i vattnet. När den sedan har grott planterar du den i djup kruka och låter en bit av kärnan titta upp ur jorden.

3. Citrus

citrontrad

Så här gör du:

Sätt kärnan eller kärnorna cirka 1 cm under jordytan och vattna genom hela krukan försiktigt. Placera i soligt fönster och håll jorden fuktig. Efter några veckor kommer kärnorna ha börjat gro!

Läs också: Så höststädar du trädgården som en latmask – 10 smarta tips!

4. Ananas

ananas_trad

Så här gör du:

På ananasen är den själva bladverket du ska använda för att driva fram en ny planta. Skär ett diagonalt snitt från bladbasen och mot mitten, och gör likadant på andra sidan så att du får ett litet V av den lilla biten av fruktköttet. Låt torka i några dagar på ett hushållspapper och plantera sedan i kruka, bladrosetten ska sticka upp! Vattna försiktigt, om den bli för blöt kan fruktköttet börja mögla. Sätt en plastpåse med andningshål över. Placera ljust, men inte i stark sol. Efter cirka 6-8 veckor ska ananasen ha slagit rot och du kan då ta bort plasten.

Läs också: 10 spännande citrusväxter att odla i kruka

5. Ekollon

Vas från Svenskt tenn.
Vas från Svenskt tenn.

Så här gör du:

Ta ett ekollon och lägg det i vatten. Låt det ligga i vattnet tills det visar en liten grodd. Misströsta inte, det kan ta flera veckor! När grodden syns, sätt den i en hyacintvas eller liknande, vatten i botten och grodden nedåt. Efter några veckor kommer den sätta fart och du kan ha den på fönsterbrädan i full prakt – se till att byta vatten då och då bara.
Så småningom kan du plantera ut den i jord – snyggt och vackert!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen