Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 3 april 2017

Olle Waller ger 6 heta tips: "Nästan alla vill ha mer sex"

Första året i en relation ligger lusten på topp. Sedan dalar den, helt naturligt. Men hur behåller man glöden i sexlivet när man varit tillsammans länge? Sexualupplysaren Olle Waller ger sin syn på saken.

FOTO: Istock

I över 30 år har Olle Waller jobbat med sexualupplysning, och blivit Fråga Olle med den breda allmänheten efter ett flertal år med sexfrågeprogrammet med samma namn i Kanal 5. Det blir mindre och mindre sex i långa relationer. Myt eller sanning?

– Det vi vet är att sexintensiteten, frekvensen, kan gå ner redan efter 400 dagar i en relation. Då talar man om den intensiva förälskelsefasen. Men de flesta minskar på frekvensen utan att det blir problematiskt. Så rasar det ner till det där snittet på 1,5 gånger i veckan, där det håller sig sedan, säger Olle.

Att mängden sex skulle hänga ihop med åldern förnekar han bestämt. Så såg man på det förr, nu är bilden en helt annan. Nu handlar det mer om hälsa, stress – och hur förhållandet är i övrigt, förstås.

Alla vill ha mer sex

– Det som vi sett i undersökningar är att nästan alla vill ha mer sex, säger Olle och fortsätter: Men man kan också fråga sig vad sex är. För många handlar det om penetrerande samlag, men här måste vi tänka om. Kan sex vara att tillfredsställa mig själv? Samsexet har genomgått stora förändringar under kort tid. Nu har vi en förväntan på njutning. Jag tycker att det är sunt att man inte slår sig till ro.

Som 40-talist menar Olle att han är en del i en generation som inte kommer att ge upp njutningen.
– Jag brukar säga att det vi pratade om på 1960-talet, det gör vi nu. Det är en stor grupp nu som var en del av förändringen då.

Måste man ha sex?
– Sexuellt välbefinnande kan vara att avstå också. Det finns människor som lever helt ”vita” äktenskap som är jättenöjda. Men om laddningen försvinner och man blir missnöjd är det ju det ett problem. I en bra relation kanske sexlivet upptar 10 procent av fokus. I en dålig relation står det för 90 procent. Då blir det mycket anklagelser som ”du tänder inte på mig”, ”det är alltid jag som får ta initiativet” och så vidare.

Övning ger färdighet

Många lever kanske med föreställningen att man kan vänta in lusten, ungefär som konstnären som väntar på inspiration. Men så funkar det sällan, vare sig i konstnärsateljén eller i sängkammaren. Man kan behöva jobba på att väcka lusten till liv igen. Övning ger färdighet – även när det gäller lust.
Så hur gör man för att få fart på sexlivet igen och hitta ett sätt där båda är nöjda? Olle Waller har många tips, men är noga med att poängtera att han inte tror på någon quick fix.

6 heta tips!

1. BRÅKA INTE
– Det är lätt att det blir mycket anklagelser. Men gräla inte om lust, det går inte.

2. TÄNK UTANFÖR BOXEN
– Lust handlar om fysiologi, biologi, det sociala och medicinska. Titta efter – vad är det som händer runt oss? Kanske har man förlorat någon nära och har sorg. Kanske är det för mycket stress. Det finns så många faktorer som påverkar lusten. Jag får ibland frågan från småbarnsföräldrar som undrar vad de ska göra när de har en barnfri helg. ”Ni kan väl sova då”, svarar jag. Då kanske de orkar med livet tillsammans. Man måste se allt i sitt sammanhang.

3. PLANERA
– Att hålla i gång sexlivet kan vara en pragmatisk planering. Allt från det vi kallar Bolibompasex bland småbarnsföräldrar till att schemalägga sexet till tillfällen då man vet att man har tid och ork. På så vis skuldbelägger man varken sig själv eller partnern när man inte riktigt orkar eller just då har lust. Att hålla i gång sexlivet har ett egenvärde i sig.

4. PRATA!
– Det är förstås bra om man redan tidigt i en relation kan försöka sätta ord på vad man gillar och tänder på. Efter 10–15–20 år kan det vara svårt.

5. EGEN NJUTNING
– Håll i gång! Onani är sexlivet du har med dig själv. Man kan också onanera för att få i gång sexlivet med sin partner. Ett riktigt träningsläger för svällkroppar och annat! Tänk också om ni skulle kunna ligga bredvid varandra och hålla varandra i hand och onanera. Det kan vara oerhört upphetsande.

6. SKRATTA ÅT DET
– Ha ett humoristiskt perspektiv och inse att lusten varierar över tiden. Bådas lust, bådas ansvar, är en slogan som Folkhälsoinstitutet hade för en del år sedan. Och det var bra tänkt, tycker jag.

Ska man ställa upp för husfridens skull?
– Jag tycker att det kan vara okej ibland – om det inte är så hela tiden. Det finns en väldigt rolig scen i TV-serien Molanders där hon inte vill ha sex, men ställer upp och säger ”då får du göra hela jobbet” och han blir jätteglad. Det är också ett sätt att ta det med lite humor. Men att börja gräla om sex är riktigt erotikdödande. Gör inte sexualiteten så himla märkvärdig.

Har dina program hjälpt till att avdramatisera sex?
– Ja, det tror jag. Folk ser att sexualiteten har så många sidor. Men förr räckte det med att vi pratade om sex och visade lite sexleksaker. Nu måste vi visa hur det går till.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen