Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 29 september 2015

Patrik Andersson: "Ge idrotten rätt förutsättningar att hjälpa flyktingar"

Filmen ”Filip och Fredrik presenterar Trevligt Folk” kom i början av året och gjorde stor succé. Den handlar om integrationsprojektet Somalia Bandy. I ett debattinlägg på Land skriver initiativtagaren, Patrik Andersson, att idrottsföreningar runt om i Sverige kan spela en avgörande roll i integrationsarbetet.

Bild 1/2 FOTO: Henrik Hansson
Bild 2/2

För drygt två år sedan stod jag på en gräsplan med 20 unga somaliska grabbar som skulle åka till bandy-VM i Sibirien om åtta månader och representera Somalia i ett VM-slutspel. Grabbarna hade nyligen kommit till Sverige och hade aldrig åkt skridskor tidigare. Jag hade ingen utrustning, inga pengar och i stort sett inga egna kunskaper i bandy. Men jag hade en vision.

Om min hemstad Borlänge även i framtiden skulle vara en trevlig kommun att bo och leva i, så måste svenskar och invandrare börja prata med varandra och samarbeta. Vi behövde en ny mötesplats, och ett projekt som vi kunde samlas kring där det krävdes samarbete för att nå ett till synes omöjligt mål.

 

Patrik Andersson.
Patrik Andersson

Resten är historia. Vi lyckade ta oss till VM i Sibirien där vi gjorde Somalias första mål någonsin i ett VM-slutspel, oavsett sport, i mötet med Tyskland. Men vad händer nu när strålkastarna åtminstone delvis slocknat?

Vi på landsbygden måste prata med varandra

Jag tycker att vi pratar för lite integration och för mycket migration i Sverige. Vi förlitar oss på att politikerna i Stockholm ska fatta rätt beslut och lösa utmaningarna åt oss. För ta emot och hjälpa flyktingar, det vill de flesta. Men det spelar ingen roll vad politikerna i Stockholm säger. Börjar inte vi ute på landsbygden att snacka med varandra, så kommer det att gå åt pipan.

Jag känner verkligen att Somalia Bandy har haft och kommer att ha en enorm betydelse för somaliernas framtid, för Borlänges utveckling och för hela Sverige. Det är svårt att mäta integration, men min känsla är att alla i hela Borlänge är oerhört stolta över det somaliska bandylandslaget. Nu talas det om Borlänge som en ort där man arbetar annorlunda och offensivt med integrationen. Vi blir förebilder och på så sätt skapas positiva krafter som vill göra ännu mer.

Vill skapa riktiga jobb

Tidigare hade SD ett av sina starkaste fästen i just Borlänge. Det har förändrats nu och människor försöker hitta lösningar på integrationen i stället för att stänga dörrar. Det är precis det här jag vill. Att Somalia Bandy ska bli så mycket mer än ett integrationsprojekt och en viktig film. Vi vill skapa riktiga jobb där idrottsföreningar runt om i Sverige blir delaktiga i integrationsarbetet och arbetet med att skapa fler jobb. Men för det krävs bättre förutsättningar. Det krävs att regeringen avsätter ännu mer pengar till idrottsrörelsen för detta arbete, men också att vi alla slår våra kloka huvuden ihop och snackar med varandra. Hur vill vi att vårt framtida Sverige ska se ut?

Jag är opolitiskt bunden och arbetar inte för någon hjälporganisation. Jag är bara en vanlig kille som kände att jag ville vara med och påverka. På åtta månader skapade vi ett somaliskt bandylandslag tillsammans och åkte till VM i Sibirien och spelade bandy i 35 minusgrader. Om vi lyckades med detta, vad kan då inte du göra?

Ingenting är omöjligt!

Patrik Andersson

Grundare och projektledare för Somalia Bandy

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen