Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 februari 2017

Planerar du semestern? Här är 9 udda utflyktsmål i sommarsverige

Liseberg, Kolmården och Gröna Lund i all ära. Varför inte besöka en jättelik bilkyrkogård där naturen håller på att ta över, en 1600-talsby mitt i skogen eller en spännande grottstig?

FOTO: Mostphotos

1. Spännande och vackert på Hyltenäs kulle

Utsikten från Hyltenäs kulle. Foto: Gunilla Esbjörnsson / vastsverige.com
Utsikten från Hyltenäs kulle. Foto: Gunilla Esbjörnsson / vastsverige.com

Hyltenäs är ett naturreservat i Marks kommun. Förutom intressanta växter och fåglar finns här resterna av ett fantastiskt jaktslott byggt av köpmannen George Seaton. Slottet brann ner till grunden 1923 men det finns spännande underjordiska gångar kvar att utforska för den äventyrslystne. Utsikten från Hyltenäs kulle är vidunderlig och värd besöket bara den.

2. 1600-talsby i Tiveden

Hantverkshuset i Tivedstorp. Foto: Wikimedia.
Hantverkshuset i Tivedstorp. Foto: Wikimedia.

I skogen vid natursköna Tivedens Nationalpark ligger Tivedstorp, en sagoaktig liten by med ett 25-tal hus. Byn har anor från 1600-talet och ännu längre tillbaka. Här finns en uppskattad kaffestuga och ett vandrarhem. Några av rummen ligger i genuina gamla stugor. Vandringsleden Bergslagsleden passerar genom byn.

3. Åk tåg som förr på Munkedals Jernväg

Åk tåg längs naturskön sträcka! Foto: munkedalsjernvag.com
Åk tåg längs naturskön sträcka! Foto: munkedalsjernvag.com

Åk tåg efter ånglok på Bohusläns äldsta smalspåriga järnväg som byggdes 1895. Tåget åker en 3,3 kilometer lång sträcka längs den natursköna sträckan Munkedals nedre-Åtorp–Munkedals hamn. Tåget går på torsdagar och söndagar i juli. Här hittar du mer information.

4. Spöksamhället utanför Hallsberg

Den gamla ICA-butiken ligger öde. Foto: Wikimedia.
Den gamla ICA-butiken ligger öde. Foto: Wikimedia.

Björnhammar är en bruksort där det bodde drygt 100 personer i början av 1990-talet. I dag bor bara ett fåtal människor här och större delen av husen är övergivna, särskilt på den så kallade ”Lyckliga gatan”, där är inga hus bebodda. Spännande att utforska och ett vemodigt dokument över bruksortsdöden i Sverige. Sök på ”Björnhammar” på internet så hittar du mer information.

5. Gammelstads kyrkstad – världsarvet i Luleå

Stugor och stall i närheten av kyrkan från 1400-talet. Foto: Wikimedia.
Stugor och stall i närheten av kyrkan från 1400-talet. Foto: Wikimedia.

Gammelstad är den största bevarade kyrkstaden i norra Norrland (en kyrkstad är en samling stugor och stall där långväga sockenbor hade sin fasta punkt vid kyrkobesök). Här finns en unik kyrka från 1400-talet med omgivande kyrkstugor, ett medeltida gatunät och bebyggelse med rötter i 1600-talets borgarstad. Kyrkstaden användes på traditionellt sätt fram till 1950-talet och blev världsarv 1996.

6. Alpackavandring i Västra Torup

En bit utanför Perstorp i norra Skåne ligger Alpakahof. Man kan bo på gården och bland annat gå på vandringsturer med de alpackor som föds upp här. På gården finns även många andra djurslag, till exempel mininshetlandsponnyer, rödkullekor och angoragetter. En älgpark har också nyligen öppnats. Läs om gården här.

7. Bilkyrkogården utanför Årjäng

Land.se skriver om Båstnäs bilskrot.
På Båstnäs bilskrot smälter bilarna ihop med naturen.

Båstnäs bilkyrkogård är en udda sevärdhet med omkring 1 000 skrotade bilar som år för år äts upp allt mer av naturen. Åk från Töcksfors via Västra Fågelvik cirka 25 kilometer på en smal och slingrig grusväg. När du ser en skylt med texten ”Här slutar allmän väg” är du framme. Läs mer på Årjängs kommuns hemsida.

8. Kåtavikens grottstig, Hemavan

Gå i grottorna i området kring Överuman. Foto: hemavantarnaby.se
Gå i grottorna i området kring Överuman. Foto: hemavantarnaby.se

Fjällen runt Överuman är ett av Sveriges grottrikaste områden. En 4 kilometer lång stig löper mellan de mest intressanta grottorna av olika typer. Gå gärna med en guide för störst utbyte! Här kan du läsa mer.

9. Upplev 1950-talet i Hosta, Fellingsbro

50-talsmack i Hosta. Foto: nostalgibyn.se
50-talsmack i Hosta. Foto: nostalgibyn.se

Mellan Arboga och Lindesberg ligger Nostalgibyn i Hosta, Sveriges största 50-talsby. Här kan du fika, handla och besöka olika tidstypiska miljöer. Under sommaren anordnas motorkvällar med livemusik!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen