Plastbanta – så gör du för att minska plasten i ditt hem
Viss plast kan vara skadlig för hälsan, så när Karin och Henrik flyttade ihop började de plastbanta. En livsstilsförändring som visade sig vara mycket roligare än de trott. Här ger de sina bästa tips på hur du minskar plasten i ditt hem.
När man ser sig omkring i familjen Westerbergs hem i Södertälje är ”plastfritt” inte en tanke som dyker upp. Men plastfritt är det, i alla fall i så stor utsträckning som Karin och Henrik mäktar med. De har plastbantat i snart tre år och har ännu en bit kvar innan de är helt i mål. Initiativet till plastbantningen var Henriks.
– Jag hade läst en rapport från Naturskyddsföreningen som verkligen fick mig att fundera över vad våra kroppar utsätts för när vi har plast omkring oss hela tiden. Mycket pekar på att kemikalier i plast är en orsak till att allt fler drabbas av till exempel cancer, astma, allergier och fertilitetsproblem. Karin är fritidspolitiker och blev positivt överraskad av Henriks initiativ.
– Absolut. För mig var det knappast någon ”aha-upplevelse” att plast har en skadlig effekt på hälsan. Men tack vare Henrik fick jag en knuff att också börja agera, säger Karin. Tillsammans beslöt de sig för att inleda det nya sambolivet med att plocka bort plast, eller plastbanta som de kallar det.
– Vi började i köket med att ta bort plast som kommer i kontakt med varm mat, till exempel matlådor av plast. I stället köpte vi matlådor i rostfritt stål. Nästa steg blev att ta bort plasten i skafferiet och i kylskåpet. Tupperware, gamla glasslådor och plastpåsar byttes ut mot alternativ av plåt, rostfritt stål, glas, keramik och papper.
Här är några exempel på förändringar de gjort.
Träspjälor
Ottos spjälsäng är gjord av obehandlat ekologiskt trä. Den kommer från Tyskland men är köpt på den svenska nätbutiken pinkorblue.se.
Påsklämmor i trä
Klädnypor av trä är en smart lösning för den som vill undvika plastklämmor.
Silikonnapp
Lilla Otto, 3 månader, har en napp gjord av ofärgat silikon i stället för plast. De vackra färgglada träpärlorna är roliga att leka med.
Giftfri nappflaska
Karin och Henriks son Otto dricker från en nappflaska fri från gifterna bisfenol, ftalater och PVC, tre ämnen som ofta finns i nappflaskor som är gjorda av plast. Ottos nappflaska är tillverkad i extra tåligt borsilikatglas och omges av ett silikonhölje som skyddar flaskan. Nappen är också den av ofärgat silikon. Den går till exempel att hitta på ekokul.se.
Nya träleksaker
Familjen köper allra helst träleksaker till sonen Otto. Det är nämligen ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Men äldre träleksaker med flagnande färg ska man vara försiktig med då färgen kan innehålla bly.
Hemstickad disktrasa
I stället för Wettex-dukar stickar Anna egna disktrasor i lin.
Gammaldags diskorste
Diskborsten i obehandlat bokträ och mjukt hästhår är köpt på laplandecostore.se.
5 nybörjarsätt för den som vill börja plastbanta
1. Bort med leksakerna. Undvik speciellt mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Ersätt med leksaker i trä eller naturgummi.
2. Byt plastblöja mot tygblöja.
3. Välj rätt möbler. Välj soffor och mattor utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Det finns miljömärkta möbler.
4. Byt ut madrassen i skumgummi till en i ett naturmaterial. Skumgummi kan släppa ifrån sig flamskyddsmedel.
5. Förvara och servera mat och dryck i porslin, rostfritt stål och glas. Skippa teflonstekpanna.
Läs också: