Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 24 augusti 2015

Plastbanta – så gör du för att minska plasten i ditt hem

Viss plast kan vara skadlig för hälsan, så när Karin och Henrik flyttade ihop började de plastbanta. En livsstilsförändring som visade sig vara mycket roligare än de trott. Här ger de sina bästa tips på hur du minskar plasten i ditt hem.

FOTO: Frida Ekman

När man ser sig omkring i familjen Westerbergs hem i Södertälje är ”plastfritt” inte en tanke som dyker upp. Men plastfritt är det, i alla fall i så stor utsträckning som Karin och Henrik mäktar med. De har plastbantat i snart tre år och har ännu en bit kvar innan de är helt i mål. Initiativet till plastbantningen var Henriks.

– Jag hade läst en rapport från Naturskyddsföreningen som verkligen fick mig att fundera över vad våra kroppar utsätts för när vi har plast omkring oss hela tiden. Mycket pekar på att kemikalier i plast är en orsak till att allt fler drabbas av till exempel cancer, astma, allergier och fertilitetsproblem. Karin är fritidspolitiker och blev positivt överraskad av Henriks initiativ.

– Absolut. För mig var det knappast någon ”aha-upplevelse” att plast har en skadlig effekt på hälsan. Men tack vare Henrik fick jag en knuff att också börja agera, säger Karin. Tillsammans beslöt de sig för att inleda det nya sambolivet med att plocka bort plast, eller plastbanta som de kallar det.

– Vi började i köket med att ta bort plast som kommer i kontakt med varm mat, till exempel matlådor av plast. I stället köpte vi matlådor i rostfritt stål. Nästa steg blev att ta bort plasten i skafferiet och i kylskåpet. Tupperware, gamla glasslådor och plastpåsar byttes ut mot alternativ av plåt, rostfritt stål, glas, keramik och papper.

Här är några exempel på förändringar de gjort.

Träspjälor

land_artiklar_plastbanta4
Ottos spjälsäng är gjord av obehandlat ekologiskt trä. Den kommer från Tyskland men är köpt på den svenska nätbutiken pinkorblue.se.

Påsklämmor i trä

land_artiklar_plastbanta3
Klädnypor av trä är en smart lösning för den som vill undvika plastklämmor.

Silikonnapp

land_artiklar_plastbanta
Lilla Otto, 3 månader, har en napp gjord av ofärgat silikon i stället för plast. De vackra färgglada träpärlorna är roliga att leka med.

Giftfri nappflaska

land_artiklar_plastbanta7
Karin och Henriks son Otto dricker från en nappflaska fri från gifterna bisfenol, ftalater och PVC, tre ämnen som ofta finns i nappflaskor som är gjorda av plast. Ottos nappflaska är tillverkad i extra tåligt borsilikatglas och omges av ett silikonhölje som skyddar flaskan. Nappen är också den av ofärgat silikon. Den går till exempel att hitta på ekokul.se.

Nya träleksaker

land_artiklar_plastbanta2
Familjen köper allra helst träleksaker till sonen Otto. Det är nämligen ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Men äldre träleksaker med flagnande färg ska man vara försiktig med då färgen kan innehålla bly.

Hemstickad disktrasa

land_artiklar_plastbanta1
I stället för Wettex-dukar stickar Anna egna disktrasor i lin.

Gammaldags diskorste

land_artiklar_plastbanta6
Diskborsten i obehandlat bokträ och mjukt hästhår är köpt på laplandecostore.se.

5 nybörjarsätt för den som vill börja plastbanta

1. Bort med leksakerna. Undvik speciellt mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Ersätt med leksaker i trä eller naturgummi.

2. Byt plastblöja mot tygblöja.

3. Välj rätt möbler. Välj soffor och mattor utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Det finns miljömärkta möbler.

4. Byt ut madrassen i skumgummi till en i ett naturmaterial. Skumgummi kan släppa ifrån sig flamskyddsmedel.

5. Förvara och servera mat och dryck i porslin, rostfritt stål och glas. Skippa teflonstekpanna.

Läs också:

 • De 6 mest besprutade frukterna
 • Fem heta gröna trender du inte får missa
 • Senaste semestertrenden – jobba på bondgård
 •  

  Mest läst på land.se

  • De 6 mest besprutade frukterna 4 031 views
  • 5 saker du borde veta om våra svenska mjölkbönder 3 642 views
  • 10 fantastiska blommor som ser ut som något helt annat 1 162 views
  • Mjölkkronan som ska rädda bönderna – så går det 1 064 views
  • Fästingen: ”Jag har en självklar plats i ekosystemet” 728 views
  • Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Upptäck nya platser med

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen