Popcorn, pizza och nuggets – 7 fantastiska recept med blomkål!
Testa att byta ut traditionella rätter mot blomkål. Prova calzone, nuggets, mos, popcorn och ris. Supergott!
1. Blomkålscalzone med mozarella
Pizzadegen
3 stycken pizzor
1 litet blomkålshuvud, skuret i små buketter
50 gram mozzarellaost
1 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk oregano
¼ tsk mald svartpeppar
Fyllning
0,5 dl tomatsås
50 gram mozzarellaost
salt
Gör så här:
Värm ugnen till 220 grader.
Hacka blomkålen smått, helst ska du köra det i en matberedare. Håll upp allt i en skål och kör i micron i 8 minuter tills det är varmt. Nu ska du försöka att pressa ut all vätska ur blomkålen. Blomkålsriset måste vara torrt annars kommer degen bli en sörjig massa och inte en knaprig. Bästa är att hälla all blomkål på en handduk och pressa ur all vätska.
Häll över allt i en bunke. Tillsätt ägg, mozzarella, oregano, salt och peppar. Blanda väl, gärna med händerna. Tryck ut tre pizzor på plåten och grädda dem i ugnen i tio minuter. Toppa varje pizza med tomatsås, mozarella och salt. Med hjälp av en stor stekspade lyfter du upp en sidan av pizzan så det blir en inbakad pizza. Tryck till lite och pressa ihop kanterna. Grädda i 12 minuter till. Servera varm.
Läs även: Så får du råd att köpa ekologiskt (om du vill) – 5 enkla tips
2. Rostad blomkålssoppa med flagad mandel
Kolla in receptet här!
3. Godaste blomkålsriset
Hacka blomkålen och kör allt i en matberedare. Stek hackad vitlök i olivolja i en stekpanna. Häll i blomkålen och stek tills den blivit gyllenbrun.
Tips! Blomkålsriset gör sig väldigt bra till lax i ugn med creme fraiche smaksatt med tomat och saffran!
4. Blomkålspopcorn till fredagsmyset
Receptet hittar du här!
Läs även: Chips, pommes, tacobåt och pizza! 6 oväntade recept med zucchini
5. Pizza på blomkålsbotten
Detta behöver du:
600 gram blomkål
2 påsar mozzarella à 125 gram2 msk olivolja
100 gram parmesan
2 pressade vitlöksklyftor
2 ägg
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
0,5 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
Hemlagad pizzasås
4 stora tomater
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk oregano (1 tsk torkad går lika bra)
1 msk färsk timjan (1 tsk torkad går lika bra)
1 tsk salt
Gör så här:
Bryt blomkålen i buketter. Mixa dem i en matberedare tills blomkålen är finhackad. Riv mozzarellan i små strimlor och riv parmesanosten. Fräs blomkål och vitlök i olivolja i en stekpanna i 5 minuter. Låt svalna något. Vispa äggen lätt och blande dem väl med blomkål, mozzarella, parmesan och kryddor. Bred ut blandningen på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller till blomkålen börjar få färg.
Ta ut blomkålsbotten ur ugnen och täck den med tomatsås, mozzarella och valfri topping.
Tips! Rödlök, zucchini, champinjoner och oliver är supergott att ha på.
Tomatsås
Blanda hackade tomater, olivolja, vitlök, oregano, timjan och salt. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i 15-20 minuter. Mosa alla ingredienser i en mixer.
6. Blomkålsmos
Detta behöver du:
1 blomkålshuvud
0,5 dl creme fraiche
salt och peppar
Gör så här:
Dela blomkålshuvudet i buketter och koka tills den blir mjuk. Känn med en sticka. Häll av vattnet. Mixa blomkålen med lite av kokspadet med mixerstav eller mixer. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
Läs även: Vilka vitaminbomber! Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter
7. Goda nuggets att doppa!
Detta behöver du:
1 kg blomkål
1 ägg
1 dl ströbröd
1 pressad vitlök
1 tsk salt
60 gram cheddarost
50 gram strimlad mozzarella
ströbröd och olivolja till stekningen
Gör så här:
Dela blomkålen i buketter och koka den tills den är mjuk nog att mosa med en gaffel. Kläm ur all vätska ur blomkålen. Blanda blomkål, salt, kryddor, ströbröd, ägg, mozzarella och riven cheddar tills en boll bildas. Forma bollen till små nuggets och rulla dem i extra ströbröd. Värm olivolja i en stekpanna och stek dina nuggets tills de är gyllene. Servera med sallad och tomatsås, ketshup eller valfri dippsås.