Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 juni 2016

Prova på slow travel – 7 restips för dig som vill ta det lugnt

Tågluffa, backpacka, ”fem städer på fyra dagar”… På semestern vill många se så mycket möjligt på så kort tid som möjligt. Nu kommer motreaktionen – långsamt resande. Här är semestertipsen för dig som vill låta saker ta tid.

Bild 1/10
Bild 2/10
Bild 3/10
Bild 4/10
Bild 5/10
Bild 6/10
Bild 7/10
Bild 8/10
Bild 9/10
Bild 10/10

På 1980-talet myntades begreppet Slow food som en motreaktion på den framväxande snabbmatskulturen. Nu finns också slow travel, långsamt resande där man stannar längre, gör mindre och på så sätt upplever mer.

Här är några restips för dig som vill ta det lugnt i Sverige.

1. På en tidsresa genom Småland

Land.se tipsar om sju platser att besöka för dig som vill resa långsamt.

Stäng av mobilen och luta dig tillbaka. Med Skärsjöhäst färdas du med häst och vagn på småvägar genom Småland. Om du vill får du hålla i tyglarna, eller helt enkelt låta kusken berätta om platserna ni passerar. Resan går mot kulturreservatet Åsens by för övernattning, en miljö som stannat i tiden.

2. 155 meter under markenLand.se tipsar om sju platser att besöka för dig som vill resa långsamt.

Förutom vandrarhemmet har Sala Silvergruva en avskild kammare som är unik i sitt slag. ”The Mine Suite” ligger 155 meter under marken och är därmed det djupast belägna hotellrummet i världen. Här finns ingen mobiltäckning – du får däremot tillgång till walkie-talkie.

3. Upplev storslagen vildmark

Land.se tipsar om sju platser att besöka för dig som vill resa långsamt.

Med Inlandsbanan tar du dig från Mora i söder till Gällivare i norr. Under resan får du upptäcka den svenska vildmarken och chansen att utforska avlägsna, orörda platser. Tåget går enbart sommartid – men snart är det hög tid att boka resa för nästa sommar.

4. Ät och laga ren och rättvis mat

Land.se tipsar om sju platser att besöka för dig som vill resa långsamt.

Kosters Trädgårdar, ungefär 40 minuters färjetur från Strömstad, kan du äta och laga ren och rättvis mat. Du får lära dig att mjölksyra grönsaker, baka med surdeg och koka egen marmelad. Eller varför inte spendera dagen med att gräva i trädgårdarna. Området är designat med permakultur och inspirerar till ett hållbart liv.

5. Puttra ut på havet och fiska musslor

Land.se tipsar om sju platser att besöka för dig som vill resa långsamt.

Tre gånger i veckan, året runt, tar yrkesfiskarna från Lysekils Ostron & Musslor med sig gäster ut på havet i Bohuslän. I sakta mak puttrar man iväg med båten Signe, tittar på ostron och får dessutom fiska och ta med sig fångsten tillbaka.

6. Rena kroppen med ångande badtunna

Land.se tipsar om sju platser att besöka för dig som vill resa långsamt.

Bastubadande är inte bara bra för blodcirkulationen, det hjälper också hud och hjärta och mot stela leder. I de småländska skogarna ligger Ramoa Adventure Village där den vedeldade bastum går varm året om. Sjunk ner i den ångande badtunnan och ta det lugnt.

7. Ta en paus från el och internet

Land.se tipsar om sju platser att besöka för dig som vill resa långsamt.

Hos Urnatur i Östergötland står naturen i fokus. I deras skogseremitage bor du utan el och internet. Är det kallt i stugan får du tända eld i kaminen, är det mörkt får du tända ljus och lykta. Har du aldrig gjort upp eld förut? Ingen fara, då får du hjälp.

Källa: Swedish Welcome

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen