Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 28 december 2016

Pyroman spred skräck på Öland – mordbränderna fortfarande olösta

En rad mordbränder satte skräck i lokalbefolkningen på sydöstra Öland i slutet av 50-talet. Lantbrukaren Göran Johansson dömdes först för dåden, men frikändes sedan av hovrätten. Var det verkligen han som var den fruktade pyromanen?

Bild 1/3 FOTO: Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

Med brutna anletsdrag vände han sig mot åskådarna nedanför trappan utanför rättssalen. De två bastanta kriminalare som eskorterade honom släppte för ett ögonblick greppet om hans armar.

– Kära vänner. Hjälp mig! För andra gången har Gestapopolisen i Kalmar arresterat mig. Jag är oskyldig …

Göran Johansson, en 33-årig lantbrukare från Hagby, bestred den skuld som lades på honom. Att det var han som låg bakom en serie anlagda mordbränder på Öland som rasande 1957 och 1958. Han svor vid sin heder på att han inte var Ölandspyromanen som länge fått befolkningen att leva i sådan skräck att det patrullerades på nätterna för att försöka förhindra att fler lågor slog mot skyn.

Polisen trodde honom inte. Johansson var sedan länge huvudmisstänkt. Vid det första gripandet höll inte bevisningen och de blev tvungna att släppa honom. Men nu hade landsfogde Erik Wiberg starkare kort i ärmen – det fanns nya vittnen och omständigheter. Sannolikt hade gärningsmannen även eldhärjat sitt eget svinhus.

Göran Johansson hämtades in igen när han den 9 oktober 1958 stod med sin son vid en busshållplats en mil utanför Västervik, där han vistats på sjukhem får att komma bort från allmänhetens tisslande om honom. För att slippa bli förföljd satte Johansson in en annons på Kalmars Läns Tidnings förstasida: ”Belöning å 3 000 kronor betalar jag till den som kan skaffa fällande bevis mot någon eller några av de personer som utspritt rykten om mig efter bränderna på Öland. Tel Norra Möckleby 28.” Men häxjakten fortsatte och vid ett tillfälle kastade mobben ned Johansson i en gödselbrunn.

 

Byborna hjälpte till

Det hela började lördagen den 9 februari 1957. Lantbrukaren Svante Olssons lada i Alby stacks i brand och lite senare stod Paul Ohlssons ladugård i samma by i lågor. Nötkreatur, grisar och grödor brändes inne. Byborna hjälpte brandmännen med att försöka släcka bränderna. Några dagar senare härjade elden hos lantbrukaren Arvid Johansson i Gräsgård. En ladugård full med djur blev till aska.

– Det finns bara en förklaring. Någon tände på. Vi var borta på kvällen och tio minuter efter det att vi kommit hem stod ladan i ljusan låga. Jag skulle göra brandprotokoll med en överkonstapel från Mörbylånga när en motorcyklist kom in på gården: ”Nu brinner det hos Paul Ohlsson!”, berättade Svante Olsson för Kalmar Läns Tidning.

Läs också: Hurvamorden chockade Skåne: Olycklig kärlek gjorde polisen Tore Hedin till massmördare

Befolkningen fruktade att en pyroman härjade i trakten. Till saken hörde att det inträffat ett antal lika mystiska och fortfarande ouppklarade eldsvådor på Öland några år tidigare. I samband med de nu aktuella bränderna i Alby iakttogs en svartklädd man som uppträdde besynnerligt och en stor personbil som stod parkerad vid den sista brandplatsen och var försvunnen på söndagsmorgonen. Byskvallret gick i gång.

Då Göran Johansson hade Ölands enda amerikanare, en Chevrolet, hamnade han snart i fokus. Flera vittnen menade att det var just detta tvåfärgade motorfordon som sågs i Alby när bränderna rasade. Dessutom hade en felslagen lökskörd sommaren 1956 satt Johansson i knipa, men enligt byborna tycktes det inte bekomma honom: ”Han började fara omkring i sin bil, körde som att det brann i knutarna, festade och brydde sig inte om vad det kostade. Under tiden förföll hans gård.” Nog kunde den allt mer egendomlige Göran Johansson ligga bakom pyromandåden!

En av traktens lantbrukare, trött på de senaste årens många ouppklarade gårdsbränder, rasade i lokaltidningen:

– Vi kräver att mordbrännaren oskadliggörs! Det går inte att leva på det här sättet. Som om det vore på liv och död.

Hittade ingen skyldig

Trots omfattande polisära insatser kunde ingen gärningsman knytas till bränderna. När månaderna gick utan ytterligare brandlarm minskade spänningarna och det ansågs allmänt att den förmodade pyromanen, Johansson eller vem det nu var, nog hade dragit sig tillbaka.

Än var det dock inte över. Den 31 oktober 1957 förstördes Norra Möckleby kvarn fullständigt i en häftig brand. Genom att krossa ett fönster lyckades kvarnägaren Bernhard Johansson åtminstone rädda kontorsböckerna. Några dagar senare brann det i två ladugårdar i Hagby. Brottsplatsundersökare från Stockholmskriminalen fastslog att samtliga bränder, precis som de tre ett halvår tidigare, varit anlagda.

Polisen är honom på spåren

Återigen intensifierades mordbrännarjakten – och nu började det hetta till för Göran Johansson, som även hos polisväsendet var intressant i utredningen. Vid tidigare förhör hade han svarat undvikande och märkligt. Men vid ett gripande av honom den 4 november höll inte anklagelserna och förvirring uppstod när ytterligare en gårdsbrand utbröt när Johansson satt i polisens förvar. Var man verkligen rätt man på spåren?

Men så brann det i en sidobyggnad med grisar på Göran Johanssons egen gård i Hagby den 8 december 1957. Brandmän och kriminalare fann snabbt att branden var anlagd med hjälp av bensin från en dunk som var Johanssons. Ändå kunde polisen inte knyta bindande bevisning mot varken honom eller någon annan.

– Det är någon som lurar på oss och passade på medan vi var borta. Vi har känt hur vi stått under bevakning, saker har stulits och mycket underligt har hänt. Vi känner oss inte trygga längre i livet. Den som tänder på är i stånd att göra vad som helst, sa Göran Johansson till Kalmars Läns Tidning.

– Att det skulle brinna på nytt hade jag nog räknat med och har därför varit noga med att varje kväll ha alibi. Nu måste det här klaras upp, situationen är fruktansvärd för hela min familj!

Förutom att fortfarande vara huvudmisstänkt som pyroman hade Göran Johansson även ekonomiska problem. Han löste in falska checkar både i Blekinge och i Vissefjärda i Småland, vilket han senare kom att bedrägeridömas för i ett annat polisärende. Det gick så långt att Johansson auktionerade ut sitt lösöre den 15 februari 1958. Bilkön till Hagby med alla som ville se den numera rikskände misstänkte mordbrännaren var lång inte bara den dagen. ”Mordbrandsbyn” hade blivit en attraktion och otaliga besökare stannade dagligen till vid familjen Johanssons gård för att fotografera. Till slut tröttnade byborna och monterade ned ortsskylten i ett försök att få stopp på turistfloden.

 

Inte en ledtråd

1958 inrättades ett högkvarter i Hagby med 40 stationerade poliser (i byn fanns det 28 bofasta). Under 1,5 år hade Öland vid en rad tillfällen drabbats av omfattande bränder och Göran Johansson övervakades dygnet runt. När bevakningen drogs in eldhärjades en sommarvilla i utkanten av byn mitt framför näsan på ordningsmakten. Kanske mordbrännaren inte fanns inom Hagbys hank och stör? Inte ens spårhunden Blixt fick någon vittring som kunde ge en ledtråd.

Göran Johansson trakasserades nu ännu mer av lokalbefolkningen och han flydde med sin familj till vilohemmet i Västervik. En lokaltidning skrev att Johansson jagats av ”en pöbel i psykos”.

Pressad av att få till ett slut på mordbrännarjakten fortsatte polisen att sikta in sig på Johansson och slutligen ansågs vittnes- och indiciebevisningen mot honom vara tillräckligt stark. Landsfogde Erik Wiberg hade spräckt Johanssons alibin.

Johansson anhölls en andra gång misstänkt för sex mordbränder 1957. Nu visste alla vem Göran Johansson var och misstankarna mot honom gav eko över hela landet.

– Det är lika bra att hela affären får rullas upp inför rätta. Det är andra gången jag upplever min mans häktning. Men jag tror alltjämt på min man. Han skulle inte kunnat undgå att försäga sig vid något tillfälle om han varit den skyldige, sa Göran Johanssons hustru till Expressen som var på plats när rättsärendet avgjordes i Borgholm den 27 november 1958.

För samma tidning uttryckte sig Johanssons chockade mor:

– Göran har alltid varit förföljd, en olycksfågel, byns svarta får utan att vara det. Det var skenet som bedrog. Han har ett fält med bönor som skall skördas. Vem vill skörda bönorna nu?

Dömdes till straffarbete

Trots att Johansson ivrigt hävdade sin oskuld dömdes han av häradsrätten som skyldig till fyra av bränderna till fem års straffarbete. Domen överklagades och sommaren 1959 frikände hovrätten Göran Johansson i brist på tillräckligt bevisning. Ingen annan har ställts till svars för brotten.

En märklig händelse utspelade sig under Johanssons häktningstid vid rättegången i Borgholm. Då han var förkrossad och deprimerad bestämdes att två fångvaktare skulle skjutsa omkring honom på ön för att muntra upp honom och Johansson fick dessutom ensam besöka sitt hus. Några timmar efter det att de lämnade Hagby började huset brinna och de två fångvaktarna blev anhållna och inburade för att inte ha skött sin uppgift. Utredarna kunde dock inte bevisa att det var Göran Johansson som tände på.

Hade andra spår

Nedsliten i nerverna hamnade Göran Johansson efter frikännandet i hovrätten på mentalsjukhus i Vänersborg, där han blev tungt neddrogad och kallad ”mordbrännaren” av personalen. Johansson fortsatte till sin död att envist hävda sin oskuld till de mordbränder som under lång tid satte skräck i befolkningen på Öland. Ingen människa omkom i eldsvådorna men värden för många 100 000-tals kronor gick upp i rök.

Efter domstolsförfarandet mot Johansson upphörde bränderna. Men kriminalpoliserna hade även andra spår i mordbrännarjakten. En mängd omständigheter gav starka misstankar om att det härjade flera pyromaner i området – och att de när Johansson fångats in tog tillfället i akt att stoppa undan tändstickorna för gott. Frågan kom därför att för alltid hänga i luften: Var det verkligen Göran Johansson som var Ölandspyromanen?

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen