Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 19 augusti 2015

Rekordmånga skaffar en drönare – men få känner till reglerna

Ny gubbleksak eller bara ett nytt sätt att jobba? Det har aldrig funnits så många drönare i Sverige som nu. Ansökningarna väller in till Transportstyrelsen som fått kalla in extra personal för att hinna med.

– Det har varit svårt att mäkta med, men nu är vi ikapp, säger Remi Vesvre på Transportstyrelsen.

Suget efter drönare är större än någonsin. Över 856 ansökningar har kommit in sedan 2011 och fler väntas det bli berättar Remi Vesvre.

Läs också: Drönaren filmar hundarnas fantastiska arbete när fåren vallas

– Det har accelererat. Antalet har dubblats på bara ett halvår, säger han.

Transportstyrelsen är den myndighet som ger tillstånd att använda de obemannade luftfarkosterna. Handläggningstiden är cirka två veckor. I år har myndigheten fått kalla in konsulter för att kunna beta av alla ansökningar.

land_artikel_dronare2

Fotografering är det främsta skälet till att folk vill ha drönare.

– Det kan vara för att fota större bröllop eller motorcrosstävlingar. Men drönare används även av rent yrkesmässiga skäl. För att övervaka skogsområden, åkrar eller för rendrivning i norr, säger han.

De som söker flest tillstånd för att få använda drönare är mäklare som behöver fota eller filma fastigheter från luften.

– Det är det absolut vanligaste användningsområdet, säger Remi Vesvre.

Vad tror du ligger bakom rusningen efter drönare?

– Drönare har blivit enklare att hantera och man behöver inte vara expert. Du kan flyga den lätt med en Iphone eller en Ipad. Drönarna har blivit mer användarvänliga och det lockar folk som fotograferar. Det går också fort att lägga ut materialet på Youtube, säger han.

Det finns massa regler för drönare. Det är inte tillåtet att bara flyga och fota som man vill. Flyger man drönare kommersiellt och fotar utan att ha tillstånd bryter man mot luftfartslagen.

Åklagare har väckt åtal mot ett antal personer som gjort just detta. Än så länge har enbart en dom fastställts.

– Det var i Blekinge tingsrätt. Två personer dömdes till dagsböter för att ha flugit kommersiellt utan tillstånd från oss, berättar Remi Vesvre.

Regler för drönare

 • Tillstånd från Transportstyrelsen krävs inte för privatpersoner som har drönare för nöjes skull eller för rekreation.
 • Tillstånd krävs om drönaren används för utprovning, forskning, uppdragsflygning, flygning utom synhåll för piloten eller för kommersiella ändamål – alltså all sorts verksamhet där ersättning erhålls för utfört arbete.
 • Tillstånd krävs om du har företag och ska fota eller filma.
 • Du får inte flyga drönare över folksamlingar. Drönaren får inte användas så att den utsätter andras liv eller egendom för fara.
 • Att flyga drönare intill flygplats är förbjudet.
 • Läs mer om regler för drönare

  Populära ämnen på Land.se

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen