Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 2 augusti 2016

Rosenträdgården – enkel och elegant

Ljuvliga dofter, en fröjd för ögat och tålig för torka. En rosenträd­gård är både vacker och relativt lättskött. Hos Göte Boberg på sörmländska Löta trädgårdscentrum finns ­Sveriges största sortiment av rosor.

FOTO: Mats Jernudd, Allover Press

I det anspråkslösa Sörmlandssamhället Ärla, några mil från Eskils­tuna, finns ett riktigt rosparadis. På en och en halv hektar mark odlar trädgårdsingenjören Göte Boberg och hans medarbetare fram sisådär 500 olika sorters rosor om året. Det ger ett sortiment och ett rosenkunnande som lockar människor från hela landet.

– Entusiasterna väljer att förlägga semestern i de här trakterna för att botanisera bland rosorna, ler Göte som är tredje generationen i den plantskola han och hustrun tog över 1969.

– I hela världen finns cirka två tusen sorters rosor – per bokstav i alfabetet, fortsätter han och förklarar därmed att han inte kan definiera en favorit.

Maffiga rosor med lång blomning

Ett besök på Löta trädgårdscentrum är en fascinerande vandring utmed rosenodlingar. På stora svarta mattor står krukodlade rosor i olika stadier på tillväxt, bevattnade med ett smart slangsystem som droppar väta med jämna intervaller. Här finns klätter­rosor som ’Coral Dawn’, ’Wrams Gunnarstorp’ och ’Uetersener Klosterrose’, liksom remonterande buskrosor som ’Ghita Renaissance’, ’Westerland’ och ’Louise Bugnet’. För att inte tala om storblommiga rabattrosor som ’Morten Korch’, ’Hanne’ och ’Troika’ eller de klasblommiga syskonen ’Friesia’ och ’Kronprinsesse Mary’.

Göte Boberg kan knappt sluta prata om rosor och ger vid sidan av alla sortnamn en rad goda råd. Som det att låta en engångsblommande honungsros växa över en portal i sällskap av en småblommig italiensk klematis, då löser de av varandra med blomning och avslutar på höstkanten med rosens magnifika nypon. Eller att välja engångsblommande rosor om det är dofter som lockar eftersom de kontinuerligt blommande eller remonterande rosorna har svagare doft.

6 tips för en lyckad rosenträdgård >>>

– De flesta går på dofter och då är det gammaldags buskrosor som gäller. Men samtidigt vill många ha rosor med lång blomning och då slutar det ofta med rabattrosor som dock inte har samma intensiva doft.

– Men det finns både gammaldags och moderna buskrosor som blommar om och om igen. Dessutom ska man inte glömma att nypon och höstfärger ger rosorna ytterligare en dimension.

Att se trender i rosvalen är inte helt lätt, däremot är det tydligt att könen har olika preferenser – män vill gärna ha röda rosor medan kvinnor ofta väljer milt rosa och aprikosfärgade. Därtill finns konnässörerna, de som är ute efter specialrosor som den gröna rabattrosen som faktiskt blommar i grönt. Eller de spektakulära färgvarierade polkagrisrosorna.

Tål torka bra

Det viktigaste att tänka på när det gäller val av rosor är, enligt Göte, att veta vad växten ska användas till. Ska den stå i en rabatt, en häck eller i en samplantering? Ska den slingra sig högt? Ska den prunka jämt eller lösas av med andra blommor?

– Välj rätt ros för rätt ändamål och växtplats. Om du känner till förutsättningarna i din trädgård kan rosexperterna i handelsträdgården ­hjälpa dig.

– Rosor är oerhört tacksamma, de är dessutom de trädgårdsväxter som tål torka bäst.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen