Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 5 juli 2016

Så blir du av med dålig andedräkt – 10 naturliga sätt

Det går att få fräsch andedräkt på helt naturlig och kemikaliefri väg. Varför inte testa en kur med kryddor, grönsaker eller bikarbonat?

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

1. Antiseptiska kryddor

Tugga på lite anis, fänkålsfrön, hel kanel eller kryddnejlika. Kryddorna doftar fräscht och har bakteriedödande egenskaper.

2. Koksalt i näsan

Lukten kan komma från näsan och bihålorna, särskilt om du är sjuk och har torra slemhinnor och/eller var i bihålorna. Häll lite koksaltlösning i näsborrarna och luta huvudet bakåt så att bihålorna fylls. Gör detta morgon och kväll i minst en vecka. Egen koksaltlösning gör du genom att lösa upp 1 krm salt i 1 dl kokande vatten. Självklart ska lösningen ha svalnat innan du använder den. Du kan för all del gurgla dig med den också.

3. Nyttiga bakterier

Ät yoghurt, fil och syrade grönsaker. Nyttiga mjölksyrabakterier kan förbättra bakteriefloran i både munnen och magen.

4. Drick ordentligt

Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Om du är uttorkad försämras salivproduktionen, och den är en förutsättning för en sund mun som luktar gott.

5. Käka fibrer

Ät fiberrika frukter, bär och grönsaker som äpple, björnbär, morötter, fänkål och selleri, De hjälper bland annat till med att öka salivproduktionen som i sig motverkar bakterier. Hårda frukter och grönsaker hjälper också till att skava av gamla matrester från tänder och tandkött.

6. Få ordning på magen

Drick en sked äppelvinäger utblandad i vatten före varje måltid. Det hjälper dig att smälta maten snabbare, vilket kan förbättra andedräkten om lukten beror på att magen inte fungerar optimalt. Men glöm inte att vinägern är väldigt sur, så akta tänderna.

7. Citrusskal

Tugga på lite ekologiskt och väl sköljt apelsin- eller citronskal. Det sätter i gång salivproduktionen.

8. Drick mer te

Drick te, svart eller grönt. Téet innehåller ämnen som motverkar dålig lukt beroende på svavelföreningar, vilka bildas när bakterier i munnen bryter ner proteiner.

9. Skölj med bikarbonat

Lös upp 1 tsk bikarbonat i ett glas vatten och använd som munskölj, det neutraliserar dålig lukt. Upprepa varje dag tills andedräkten förbättrats.

10. Ät mer grönt

Att tugga på färska gröna örter som persilja, basilika, mynta och salviarbättra andedräkten.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.


När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen