Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 5 december 2016

Så får du bättre livskvalitet – mindfulness i 3 enkla steg

De senaste åren har forskning tydligt visat att mindfulnessträning kan ha positiva effekter på både knoppen och kroppen. Här är tre övningar du kan göra själv för att öka din medvetenhet!

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Blir vi bättre på att notera både tankar och spänningar i vår kropp så kan mindfulness hjälpa oss till bättre livskvalitet. På senare tid har vetenskapliga studier också pekat på att rent kroppsliga funktioner kan påverkas positivt av medveten närvaroträning.

Mindfulness kan dämpa inflammationer

Forskaren Richard J. Davidson är professor i psykologi och psykiatri vid University of Wisconsin-Madison i USA. I början av förra året publicerade han, tillsammans med flera forskarkollegor, en artikel som visade hur de lyckats dämpa inflammation med hjälp av ett åtta veckor långt mindfulnessbaserat träningsprogram (MBSR). Att öva mindfulness, skrev forskarna i sin artikel, kan i vissa fall vara mer effektivt för att minska inflammationssymptom än andra mer vedertagna program.

Knopp och kropp hänger som bekant ihop. Kanske kan man förklara mindfulnessträning som ett sätt att få kropp och själ att jobba mer samstämmigt? Har du inte testat ännu, eller vill du komma igång, prova de här enkla mindfulnessövningarna och känn efter – kan det vara något för dig?

Sätt gärna mobilen på flight mode och sätt ett alarm på fem (eller tio) minuter så kan du fokusera helt ostört på din medvetenhetsträning en stund.

1. Andas, bara andas

Sitt på golvet, gärna med benen i kors om du kan, eller på en stol. Andas lugnt och dra ned andetagen djupt i magen. Försök behålla din uppmärksamhet på andningen, luften som strömmar ut och in, långsamt. Om uppmärksamheten fladdrar iväg – dra den ned i magen igen med hjälp av andningen.

2. Som om du aldrig duschat förr

Ge dig själv lite extra tid i duschen på morgonen. Försök lägga märke till allt som sker. Knäppt kan tyckas, men försök. Känn vattnet mot huden, temperaturen. Hur känns det när det rinner nerför kroppen. Hur känns det när du tvålar in dig? Hur känns händerna mot huden och doften av tvålen? Notera allt ungefär som om det var första gången i ditt liv du duschade och försök att bromsa tankarna som slinker iväg mot dagens bestyr och alla måsten, åtminstone så länge du står där i duschen.

3. Notera dagens finaste

Om man aktivt försöker lägga märke till saker man mår bra av – exempelvis en människa som ler mot en, solen som värmer lite försiktig, en kram från en vän eller andra små fina ministunder i livet – så lär sig hjärnan att lättare fånga upp liknande information framöver. Notera mer alltså, formulera det för dig själv inuti huvudet när det där lilla extra händer i dag. Om du över kommer du bli bättre och bättre på att hitta mer av det som ger dig glädje och tillfredsställelse i livet.

OBS! Om du är psykisk sjuk eller tidigare har haft en psykos kan det vara bra att tala med en läkare innan du gör mindfulnessövningar.

Källor: Brain behaviour and immunity, Psychoneuroendocrinology, 1177.se, psykologiguiden.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen