Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 10 juli 2015

Så får du bättre mobiltäckning – 9 tips

På många håll i landet är det problem med dålig mobiltäckning. Oavsett om du bara vill slösurfa eller har viktiga ärenden att sköta är dålig eller obefintlig mottagning ett störande moment. Här är några knep som kan vara till hjälp!

1. Gå ut

Täckningen kan vara dålig inomhus eftersom signalen dämpas av väggarna. Det gäller framförallt gamla stenhus och nya välisolerade hus men också en del nya energifönster.

2. Använd handsfree

Om du pratar med handsfree kan du samtidigt hålla upp mobilen i luften och söka efter bättre mottagningen. Äger du en selfie-stick kan det vara en bra idé att ta hjälp av den.

3. Tänk på greppet

Om du håller mobilen fel stryper du antennstyrkan till en tusendel av vad den klarar av. Antennen sitter ofta längst ner i mobilen, därför ska du hålla i mobilen högt upp. Extra viktigt är det om du äger en Iphone 4, där antennen sitter i intill båda små strecken längst ned på telefonen. Alltså ska du inte heller förvara telefonen i fickan eller väskan när du pratar.

4. Leta upp en stor väg

Vid större vägar brukar mobiltäckningen vara bättre. Annars kan du leta upp en sjö eller gå upp på en kulle. Radiovågor går gärna rakt fram och därför kan vissa områden hamna radioskugga.

Läs också: 9 knep som ger din mobil längre liv

5. Ta med en äldre modell

Nya smartphones är kanske inte så smarta ändå. Äldre mobiltelefoner tenderar att ha bättre antenner, vilket kan vara bra om man ska ringa ett viktigt samtal. Om du planerar att surfa kan det dock bli lite mer komplicerat.

6. Ta av skalet

Vissa mobilanvändare hävdar att skalet påverkar signalstyrkan, men det är oklart om det faktiskt är stämmer. Silikonskal och mjuka plastskal ska fungera bäst. Kanske värt att ge det ett försök om inget annat fungerar. Det finns också skal som är tillverkade för att ge extra bra signal, till exempel det här.

7. Skaffa en extern antenn

Om du använder mobilen på en fast plats, till exempel i sommarstugan, kan du välja en lösning med uttag för extern antenn. Då kan du ansluta en riktantenn som du placerar på taket. Tyvärr blir det svårare och svårare att hitta mobiler med uttag för extern antenn i butik.

8. Placera mobilen nära framrutan

Om du ska ut och köra bil; sätt mobilen nära framrutan och använd handsfree. Då blir täckningen bättre. Även i bilen kan du använda en extern antenn.

9. Sök nät manuellt

Om telefonen plötsligt visar ”no service” kan man prova att söka operatör manuellt, under Inställningar>Allmänt>Operatör.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen