Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 7 september 2015

Så får du CSN att räcka längre

1. Kurslitteratur

Kostnaden för kurslitteratur ingår i studiemedlet, men visst är det lika jobbigt varje gång kursansvarig lärare skickar ut listan med kommande böcker… Om du vill spara in pengar på litteratur finns det flera knep.

Låna på bibblan. Beroende på vilken kurs/utbildning du läser brukar böckerna finnas i något/några exemplar på campusbiblioteket, både på långtidslån och korttidslån. Det gäller att vara ute i god tid, försök reservera boken redan när du har fått litteraturlistan. Om du bara kan låna boken på snabblån går det att kopiera utvalda delar. Läs mer om regelverket här. 

Köp av tidigare studenter. Har du samma litteraturlista som föregående år? Kolla med tidigare studenter om du kan köpa böcker av dem.

Leta i andrahandsbokhandel. På vissa campusområden finns det en andrahandsbokhandel med begagnad kurslitteratur. Om det inte är samma upplaga kan du fråga kursansvarig lärare hur mycket innehållet skiljer sig åt. Om du inte hittar en fysisk bokhandel finns det bra sajter, till exempel kurslitteratur.se, eller grupper på Facebook.

Starta studiegrupp. Om du gillar att plugga i grupp kan du starta en studiegrupp i klassen som köper in en uppsättning av litteraturen och delar på kostnaderna. Ni kan antingen turas om att läsa böckerna eller läsa en bok var som ni gör en sammanfattning av och delar med resten av gruppen.

Gilla Land.se på Facebook för att få fler tips för plånbok, hälsa och miljö

2. Resor

Med Studentkortet reser du billigare med SAS/Kilroy, SJ, Ybuss och på vissa håll även med lokaltrafiken. Men det går att komma undan billigare!

Samåk. På Facebook finns flera grupper för samåkning, där den största är Skjutsgruppen. Perfekt för dig som vill resa billigt och samtidigt knyta lite nya kontakter.

Kör hyrbil gratis. Med Hertz Freerider finns hyrbilar att låna för transferkörning, vilket innebär att du kör bilen från en punkt till en annan. Det är enklast att få tag i bilar mellan storstäderna. Kolla upp i förväg så kan du planera hemresan tills dess att det finns en ledig bil. Hyran är gratis och det ingår en fulltank. Du måste däremot ha haft körkort i ett år.’

Läs också: Laga läckra middagar för 20 kronor – 5 goda recept

3. Mat

Matlåda. Trist, men sant. Gör storkok på helgen och bli en i gänget i lunchmatsalen. Skolcafeterian är ofta rena rama rånet.

Läs

Storhandla. Gör det direkt när du har fått CSN, så slipper du gå och småhandla hela tiden. Då få du dessutom mer tid över till annat och har bättre koll på hur mycket du har att röra dig med kommande månad.

Undvik onödigt matsvinn. Varje år slängs 1,2 miljoner ton matavfall i Sverige. Genom att se över sina rutiner kan man spara både pengar och miljö. Här hittar du våra bästa tips för att undvika matsvinn. 

Bli bonuskund. Gå med i en kundklubb, till exempel Ica Student, och ta del av förmånliga rabatter och kuponger.

Läs också: Så sparar du smartare – 7 tips för en rikare framtid

4. Inredning

Att inreda en studentlägenhet är inte alltid så enkelt – det gäller att tänka smart så att man kan utnyttja så mycket som möjligt av ytan. Här har vi sammanställt en lista med bra budgettips!

5. Boende

Bo inneboende. Du behöver inte hyra en dyr studentlägenhet. Leta privat bostad och hyr ett rum i stället.

Sök bostadsbidrag. Har du rätt till bostadsbidrag? Läs mer om bidraget här.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen