Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 25 maj 2015

Så får du unga och barnfamiljer att flytta till landet

Om ungdomar och barnfamiljer ska bo på landsbygden måste kommuner och mindre orter ha något att komma med. I Norsjö kommun får du betalt för varje nyfött barn och i Jokkmokk ordnas "Sommarsingel i Salto".

Bild 1/2 FOTO: Trons
Bild 2/2

1. Provbo på landet

På Gotland har några entusiaster startat ett projekt som innebär att man kan provbo på ön under en period för att känna sig för. Finns på Facebook, sök på ”provgute”.

2. Grönt och kul för barnen

I Brösarp, Skåne, finns en förskola med naturprofilen ”Ur och skur” som är en populär förskolepedagogik med lektioner utomhus. För äldre barn och vuxna finns en slalombacke i byn där man åker utför på gräs och ordnar svenskt mästerskap i grässlalom.

Grässlalom i Brösarps backar med Fabian Rimfors.
Grässlalom i Brösarps backar med Fabian Rimfors.

Läs mer här

3. Säker väg till skolan

I Rudskoga, Värmland, invigdes nyligen en ny cykelväg som byggts huvudsakligen av sockenborna själva. Nu kan barnen ta sig säkert till skolan.

Läs mer här

4. Unga raggar unga

Resele, Ångermanland, låter unga barnfamiljer ge bygden ett ansikte och på det viset locka fler barnfamiljer, det har blivit en succé med ett 30-tal inflyttade familjer.

Läs mer här

5. Bjud på barnbonus

Ödeshögs kommun betalar ut 10 000 kronor i välkomstbonus för varje nyfött eller adopterat barn under 10 år som mantalsskrivs i kommunen. Norsjö kommun sponsrar varje nyfött barn med 5000 kronor.

Läs mer om Ödeshög

Läs mer om Norsjö

6. Singelvandringar

Saltoluoktas Fjällstation i Jokkmokk ordnar ”Sommarsingel i Salto”, en veckas vandring för personer som saknar ressällskap. Kanske blir några förälskade både i naturen och i varandra.

Läs mer

7. Mysiga och moderna mötesplatser

Lanthandeln i Torna Hällestad, Skåne, har egen kundklubb, lekhörna och café. Dessutom satsar butiken på lokalproducerade delikatesser. Den moderna lanthandeln kan också vara digital som i Stavsjö, Sörmland, där byborna beställer varor på nätet som sedan levereras till ett föreningshus där de avhämtas.

Läs mer

8. Kultur och fantasi

I Röstånga, Skåne, gjorde man om en förfallen byfrys till Sveriges minsta konsthall med idel spännande utställningar. I Kalvhagen, Södvik, på Öland har Anne-Sofie Holmberg och Ingemar Johansson gjort galleri av hönshuset och ordnar konserter på gården varje sommar.

Läs mer om Röstånga

Läs mer om Kalvhagen

9. Tuff marknadsföring

Syns man inte så finns man inte. Järnboåsbygden, Västmanland, har ett sprudlande samhällsliv, men vet också hur man marknadsför det. Laddad webbsida och Ernst Kirschsteiger som ”ambassadör” för bygden.

Läs mer om Järnboåsbygden

10. Plats åt tonåringarna

Ungdomsgården Ulven i Överkalix, Norrbotten har många musikarrangemang som Rockkarusellen, Musikdirekt och Dolores. Här finns även en välutrustad musikstudio med mera.

Läs mer om Överkalix

Fakta: Yngst och äldst i Sverige

Lägst medelålder
Knivsta 36,7 år
Huddinge 37,2 år
Botkyrka 37,3 år
Sundbyberg 37,9 år
Vallentuna 38,2 år

Högst medelålder
Överkalix 49,4 år
Borgholm 49,2 år
Simrishamn 48,9 år
Sotenäs 48,9 år
Pajala 48,3 år

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen