Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 21 mars 2016

Så fick Mikael och hans grannar stopp på inbrotten

Först fick grannbyn påhälsningar, sedan kom tjuvar till Mikael Ringnérs hemby Munkflohögen. Men tack vare en Facebookgrupp  för grannsamverkan blev det stopp för inbrotten.

Bild 1/2 FOTO: Urban Råberg, Östersunds-Posten
Bild 2/2

Efter en våg av inbrott i Jämtland startades Facebookgruppen ”Tjuvkoll i Jämtland” där man kan rapportera iakttagelser av misstänkta fordon och främmande personer. Tanken är att vara en resurs för polisen och att skydda varandra från brott. I dag har gruppen strax över 7 000 medlemmar.

En av dem, vars  insats fick medlemsantalet att skjuta i höjden, är 38-årige Mikael Ringnér. En natt såg han en okänd bil passera i låg fart utanför huset i Munkflohögen, för andra gången. Det var misstänkt eftersom det är en enskild väg som bara trafikeras av dem som bor där.

Förföljde tjuvarna i nio mil

Mikael visste att andra byar i trakten nyligen haft inbrott och gick ut för att se vad som hände. Han satte sig i sin egen bil och följde efter den misstänkta bilen.
– Ganska snart förstod jag att det var tjuvar, för de kastade ut en röjsåg genom fönstret. Den visade sig sedan vara stöldgods från min granne, säger han.

I nio mil förföljde Mikael bilen och hade hela tiden kontakt med polisen som var på väg dit. Tack vare Mikael kunde tjuvarna gripas och stöldgods återföras till sina ägare.
– Men jag försökte inte vara någon he-man och göra något handgripligt. Jag höll mig på avstånd, men ville inte släppa dem ur sikte, säger han.

Färre inbrott

Kanske var det Mikaels insats som gjorde det – eller att så många fler gick med i Facebookgruppen,  men sedan dess har Munkflohögen och de närliggande byarna haft betydligt färre inbrott.
– Att många är uppmärksamma och tipsar varandra och polisen får stor effekt. Vi på landsbygden måste hjälpa polisen, de kan ju omöjligt själva ha koll på så stora områden, säger Mikael.

6 tips – så minskar ni inbrotten

1. Starta en egen Facebookgrupp där medlemmarna kan lägga in tips! Eller gå med i en som redan finns. Sök på Tjuvkoll och grannsamverkan, till exempel.
2. Ha klara regler och betona att det inte får bli något medborgargarde.
3. Var vaksamma och fråga okända som vistas i byn vem de ska besöka.
4. Skriv upp registreringsnummer på misstänkta bilar och även signalement på misstänkta personer – men inte bilder på personer eller nedsättande kommentarer.
5. Ordna gärna en sms- eller telefonkedja så att ni snabbt kan kontakta varandra i byn.
6. Håll kontakt med polisen och underrätta dem om misstänkta aktiviteter.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen