Så fixade vi närproducerad skolmat – 5 smarta tips
Visst går det att få skolmat som producerats enligt svensk lag! Här listar vi fem exempel på platser som tänkt rätt.
1. Egna köttdjur
I Rättvik har man eget kött från Stiernhööksgymnasiets naturbruksprogram, där köttdjur föds upp. Det finns också en ”köttbullemaskin”, vilket innebär att kommunens kök blir självförsörjande på nötkött.
– Nu har vi full koll på vad det är i våra färsprodukter. Vi slipper onödiga tillsatser och eleverna tycker det är jättegott, säger Anders Frodig, kommunens kostchef.
Återtagsprojektet kallas det och går ut på att de kommunala köken i Rättvik ska bli självförsörjande på kött, chark och potatis.
Läs också: Grönsaksodlaren Niklas Markie: ”Kunderna betalar min månadslön”
2. Köp in i mindre skala
Genom att dela upp upphandlingen i mindre delar kan man gynna små, lokala producenter. Så gör 14 kommuner i Västra Götaland – det kallas att ”lämna begränsade anbud på mindre mängder av enstaka produkter”, detta för att mindre leverantörer ska få möjlighet att vara med och konkurrera.
Dessutom har man tagit fram ett antal krav på att köttet ska komma från djur som fötts upp och hanterats på ett acceptabelt sätt. Kraven är flera, sammantaget ska nivån ligga i linje med svensk djurskyddslagstiftning.
3. Ha gårdsbesök som krav
I Ödeshög och två grannkommuner har man hittat en lösning som inte bryter mot upphandlingsreglerna – men gynnar bygdens producenter och mat av hög kvalitet.
– Vi krävde av leverantörer att de skulle ta emot gårdsbesök så att till exempel skolklasser fick se hur deras mat produceras. Det kunde ju bara bygdens gårdar leva upp till, berätta Magnus Oscarsson, bonde och kommunalråd i Ödeshög i en artikel i Land.
Läs också: Kevin lyfter den lokala maten – satsar på producentkök
4. Kräv specialkost
Mjölkbonden Anette Gustawson i Norrtälje väckte debatt när hon lyckades få Drottningdalskolan att servera svensk mat som specialkost till sina barn. Sedan har hon spridit sin idé till andra föräldrar i landet, bland annat genom att att dela ut blanketter för specialkost.
Läs också: Stjärnkocken: ”Landsbygden kan få 100 000-tals nya jobb”
5. Samordna transporter
I Norrköpings kommun tänker man hjälpa små producenter genom att samordna deras varutransporter. Tanken är att köpa in transporterna separat så att köttproducenten eller lökproducenten bara behöver leverera sin vara.
Transporten till skolor och förskolor sköts av ett annat företag, eller av kommunen. Tanken är också att transporterna ska samordnas så att det blir färre transporter.
I Trollhättan har man en annan modell – de lokala producenterna får skicka med sina varor i de stora grossisternas bilar.