Så gör du din egen keso
Ostgryn eller pärlost. Vad du än kallar din keso kan du göra den själv hemma. Det går snabbt och du styr själv hur gräddig du vill att den ska vara.
Keso, vad är det? Och kvarg? Vi börjar med att reda ut begreppen!
Kvarg är syrad mjölk som värmts och koagulerat av värmen. Sedan silas vasslen bort. Resultatet blir en syrlig, krämig färskost som kan ätas direkt eller kryddas och formas till små ”puckar” av ostmassa att bre på smörgås.
Keso är större gryn som man får genom att koagulera mjölk med löpe. För att få den rätta smaken syras mjölken lite först.
Det här behöver du:
Så här gör du din egen keso:
1. Rör ner en matsked filmjölk i 3 liter färsk, rumsvarm mjölk. Låt stå några timmar i rumsvärme så att mjölken syras.
2. Värm försiktigt till 30 grader och tillsätt löpe. En tesked brukar räcka men läs på löpeförpackningen och följ doseringen som står där.
3. Låt stå tills ostmassa bildats, cirka en timme. Tryck försiktigt vid kanten av kastrullen med en sked så ser du när den vita massan håller ihop.
4. Skär massan i kuber i grytan, gör kuberna ganska små. Värm sedan försiktigt till 47 grader. Rör försiktigt under tiden. Värmen får grynen att släppa ut mer vassle så att de blir hårdare.
5. Skopa upp grynen med durkslag ur vasslen och skölj dem snabbt i iskallt vatten. Då får du bort pyttesmå ostfragment som kan förvandla din keso till en fast kaka senare.
6. Låt rinna av i kylen och skaka durkslaget då och då så att inte grynen klibbar ihop.
7. Blanda till sist med en skvätt grädde så att keson blir så krämig som du vill ha den.
Klart! Kommentera gärna lite längre ner med bilder av resultatet.