Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 29 april 2016

Så gör du om din katt rymmer – 6 smarta tips

Har katten försvunnit? Här är bästa tipsen för att få tillbaka en katt som har kommit bort.

FOTO: Istock

1. Leta, ropa, locka

Gå ut sent på natten eller tidigt på morgonen när det är stilla ute och ropa. Katten är troligtvis livrädd och trycker någonstans i närheten. Kanske under en husgrund eller i ett buskage. Kolla också i stängda utrymmen där den kan ha blivit instängd. Be även grannen kolla i sina förråd och källarutrymmen. Locka med godsaker som du vet att din katt gillar, t ex räkor, tonfisk, eller kattmynta.

2. Sätt upp lappar i kvarteret

En klassiker när det handlar om försvunna katter (eller hundar). Det här ofta funkar bättre än man tror. Mest beroende på att din kisse oftast har ett större revir än du är medveten om. Kan vara jättebra att sätta upp en lapp på kvartersbutikens anslagstavla också, där passerar många. Gör egna lappar eller se nästa punkt.

3. Fixa Djurid.se och få hjälp med annonser

Det här är Svenska kennelklubbens ägarregister för katter och hundar. Har du registrerat katten, som då ska vara märkt, så är det här informationen lagras. Hundratusentals katter finns registrerade på Djurid.se och här får man snabbt om det händer något. Läs mer om registrering av katter här.

Här kan du även få hjälp att göra lappar/affischer att sätta upp om din katt sprungit bort. I djurid.se:s Facebook-grupp kan man också annonsera om katten sprungit bort, eller om man hittar en katt.

4. Polisanmäl

Ring 114 14 eller gå in på polisen.se där du enkelt kan göra en polisanmälan på nätet. Där kan du också få ytterligare information om vad som händer efter din polisanmälan.

5. Kolla på Kattpolisen

Kattpolisen i fokus söktipssida finns många tips på knep att ta till. Eller saker att tänka på när din katt är borta. I värsta fall har det kanske hänt en olycka – här finns bra länktips på vart du ringer för att kolla skadade djur.

6. Katthem

Kolla upp om det finns ett katthem i närheten av var du bor. Om du till exempel bor i Stockholmstrakten, det var där Hannas katt försvann hos en kompis, så hör med Stockholms katthem. Här kan du annonsera om din katt är borta eller se efter om någon har hittat den.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen