Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 16 september 2015

Så gör du om hunden blir huggormsbiten

Man kan stöta på ormar både hemma på tomten och ute i skogen, och hundar får vanligen ormbett efter att ha nosat lite på den ringlande besökaren. Du kan säkra hemma för att slippa ormbesök, och OM om olyckan ändå är framme så får du tips på hur du ska agera här.

FOTO: Istock

För våra fyrbenta vänner kan ormbett ge allvarliga konsekvenser och i värsta fall leda till döden. Varje år blir cirka 2 000 hundar (och ett stort antal katter) bitna av huggorm i Sverige. Hundar blir oftast bitna i nosen, kring huvudet eller i ett ben. Hunden blir svullen runt bettet, vilket oftast syns inom två timmar, och tröttare än vanligt. Allmäntillståndet kan förvärras ordentligt under det kommande dygnet; då behöver den komma till en veterinär för undersökning.

Bär om möjligt hunden (se till att den inte rör sig så mycket alls) så sprids giftet inte lika snabbt i kroppen. Även om den verkar obesvärad – kontakta alltid veterinär om du misstänker ormbett.

Tror du att din hund har blivit ormbiten?

Här finns en bra film med en veterinär som berättar hur du ska göra om hunden blivit ormbiten.

Gör tomten orm-ovänlig

Det säkraste sättet att slippa påhälsning och göra tomten ormfri är helt enkelt att se till att den inte är en trevlig plats för ormarna. Du kan till exempel:

 • ta bort ris- och skräphögar
 • sätta finmaskigt nät för hål i husgrunder
 • kontrollera näten som sitter för eventuella källarventiler
 • hålla gräset regelbundet klippt, ganska kort
 • se till att ormens mysställen, såsom komposter och lövhögar, inte ligger i direkt anslutning till husen
 • Mera orminfo hittar du här: Naturvårdsverket, Naturhistoriska riksmuseet, och Evidensia

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen