Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 14 oktober 2015

Så håller du borta skatorna från fågelmatningen

Vi är många som blir sura när skatorna kommer och glufsar i sig all fågelmat på nolltid, och dessutom håller undan de småttingar vi egentligen vill mata. Här får du tips om hur du skräddarsyr matningen för småfåglar.

Du vill ha blåmesar, domherrar, grönfinkar och annat smått och fint. Men allt som oftast är skator där vid fågelmatningen och försöker komma åt frön, nötter och talgbollar. Känner du igen det?

Ofta lyckas de. En skata är till exempel smart nog att ta upp en talgboll som hänger i ett snöre från en gren. Den tar upp snöret med näbben, håller fast det med foten mot grenen och når då talgbollen, och hackar sönder den.

Det som skulle räckt i flera dagar åt småfåglarna försvinner nu i ett nafs. Du hänger upp en ny talgboll och hoppas att skatorna håller sig någon annanstans.

Här kommer bara vi småfåglar in! En bur runt fågelmataren håller undan skator och andra stora och glupska fåglar.
Här kommer bara vi småfåglar in! En bur runt fågelmataren håller undan skator och andra stora och glupska fåglar.

Hoppas kan man ju alltid. Men fiffigare är att göra något åt saken. Kanske har du gammalt hönsnät eller kompostgaller bland alla ”bra att ha”-grejor. Hönsnät är böjligt och formbart och kan ofta sättas upp runt befintliga matningsplatser. Småfåglarna tar sig lätt in och ut, men det gör inte skator och andra större fåglar. Även katter hålls undan.

Med fem bitar kompostgaller kan du lätt bygga en bur att ställa på marken, och sedan hänga matningsanordningar och talgbollar i ”taket”. Även här har bara små tillträde.

Sedan finns förstås också färdiga fågelautomater med skyddsgaller och allt. Billiga är de inte, men det är inga matningsanordningar. Marknaden har märkt av det ökande intresset för att mata fåglar.

3 smarta skydd du kan köpa

1. Kompostgaller

kompostgaller kopia

Kompostgaller finns överallt där trådgårdsprylar säljs, och i olika storlekar. Typiskt pris är 129 kr för fyra stycken 90×70 centimetersbitar. Tyvärr måste du köpa två ”paket” för att få ett tak också. Om du inte lägger en bit hönsnät över förstås.

2. Fågelmatare med jordnötter

bygghemma399kr

Fågelmataren Berglund Globe från bygghemma.se för 399 kronor. Finns även i modell som passar för att fylla med fröer.

3. Fågelmatare med talgbollar

granngarden399kr

Fågelmataren The Nuttery Hexihouse från Granngården för 399 kronor.

—–

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen