Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 september 2015

Så håller du värmen i höst – 6 energisnåla tips för ditt hem

Vill du få upp värmen hemma utan att göra stora investeringar? Det finns gott om knep för att både höja och hålla inomhustemperaturen – och samtidigt spara pengar. Här är 6 enkla tips som gör dig värmesmart.

1. Täta dörrar, fönster och vitvaror

Land.se listar 6 energisnål tips inför hösten.

Den som vill sänka sina energikostnader kan göra det genom att vara extra ”listig” – täta både fönster, dörrar och vitvaror. Oavsett om det rör sig om slitage eller ålder så ska listerna bytas ut. Att täta fönster och dörrar med bättre lister kan kosta runt en tusenlapp, men det sparas snabbt in. Beräkningar visar att bra tätade fönster kostar cirka 500 kronor mindre per år i energiförbrukning. Mycket pengar kan även sparas in om kyl och frys har bra tätningslister.

Följ land.se på Facebook för att få fler tips och råd för hemmet

2. Se över isoleringen

Land.se listar 6 energisnål tips inför hösten.

Som husägare bör man se över bostadens isolering, det gäller framförallt vinden och taket. När det är kallt inomhus skruvar man ofta upp värmen i hopp om att bostaden ska bli varmare. Tyvärr försvinner mycket av värmen, cirka 15-18 procent, rakt upp i taket i ett normalisolerat hus. Därmed blir bostaden snabbt kall igen vilket gör att man skruvar upp värmen ytterligare. Genom att lägga på ett extra lager isolering kan den siffran minskas rejält.

3. Möblera klokt

Land.se listar 6 energisnål tips inför hösten.

Den textil som finns i hemmet fungerar inte bara som dekoration, utan hjälper både till att ljud- och värmeisolera. Välj därför en tjockare matta och mer rejäla gardiner under vinterhalvåret. Fäll också ner persiennerna på nätterna eftersom de behåller värmen i rummet. Var noggrann med placeringen av möbler och textilier och ställ dem inte framför element och termostatventiler. Dessa behöver fri cirkulation för att värmen ska kunna strömma ut i rummet. Undvik också att placera värmealstrande apparater, till exempel tv:n, nära termostaten. Den kan nämligen göra att termostaten slås av.

Läs också: Stopp för värmeljusen i återvinningscontainern!

4. Kontrollera elementen

Land.se listar 6 energisnål tips inför hösten.

Om elementen knäpper, ger dålig värme eller enbart är varma nedtill är det tydliga tecken på att något inte stämmer. Försäkra dig om att de fungerar som de ska innan utomhustemperaturen sjunker. Kontrollera till exempel att termostaten är inställd på rätt värme, säkerställ att basvärmesystemet verkligen är i gång som det ska, lufta elementen och fyll på systemet med vatten om det behövs.

5. Vädra rätt

Land.se listar 6 energisnål tips inför hösten.

När du ska vädra, gör det snabbt och effektivt. Ställ hellre upp dina fönster på tvärdrag i tio minuter än att låta dem stå på glänt under en längre tid. Kalluften från ett fönster som står på glänt kyler både ner lägenheten och termostatventilen och lurar den att släppa fram mer värme till elementen – helt i onödan.

Läs också: 8 klimatsmarta tips för badrum och tvättstugan

6. Håll ventiler öppna och rena

Land.se listar 6 energisnål tips inför hösten.

Om du bor i lägenheten ventileras den troligtvis genom till– och frånluft. Tilluftsventilerna sitter ofta vid fönster och ska hållas öppna för att undvika undertryck inomhus. Det kan ofta upplevas som kalldrag. Frånluftsventiler hittar du till exempel i kök och badrum. Dessa måste hållas öppna och rena. Ha som vana att torka av ventilen i badrummet och göra rent filtret i köksfläkten. God ventilation sparar inte bara energi utan bidrar också till bättre hälsa.

Källa: energimyndigheten.se, vvshuset.se, hemnet.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen