Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 20 mars 2017

Så halverade de matkontot – 17 miljövänliga tips

Halverat matkonto och mindre sopberg. Det är resultatet av Christopher och Alexandra Andréns nya livsstil Zero Waste. Här får du deras tips om en miljövänligare vardag.

Bild 1/3 FOTO: Frida Ekman
Bild 2/3
Bild 3/3

Alexandra plockar ut de nygräddade bullarna ur ugnen och väldoften sprider sig i lägenheten. Medan brödet svalnar plockar hon fram tillbehören till dagens mellanmål, allt egentillverkat: chutney, örtsalt, mjukost – ja till och med smöret är hemmagjort.

Familjen Andén bakar allt bröd själva.
Familjen Andén bakar det mesta brödet själva.

– Förr handlade vi mat för 3 000 kronor i månaden, nu är den summan halverad, säger Alexandra som är den drivande i Zero Waste-projektet.

Eftersom Alexandra och Christopher är noga med att sopsortera och att ta vara på all mat blir avfallet minimalt.

– Knepet för att minska sitt avfall är först och främst att säga nej till alla onödiga påsar, förpackningar och engångsprodukter, säger Alexandra.

Planerade inköp

Att handla varor i lösvikt är ett prima sätt att slippa onödiga förpackningar. På Tuvans Ekolivs har kunderna ofta med sig egna påsar.
Att handla varor i lösvikt är ett prima sätt att slippa onödiga förpackningar. På Tuvans Ekolivs har kunderna ofta med sig egna påsar.

Butiken de handlar i är specialiserad på ekologiskt, närodlat och fair trade. Där köps kryddor, mjöl, ris och flingor i lösvikt. Alexandra har egna påsar med sig, hon återvinner även äggkartongen och fyller på med nya ägg. Hon har till och med en speciell rotfruktspåse, en present från Christophers föräldrar, en mörk påse som passar perfekt till potatis och andra ljuskänsliga varor

Att planera sina inköp är en förutsättning om man vill få ner sina kostnader och samtidigt minska sitt avfall. Alexandra och Christopher köper bara det de behöver. Kött köper de i 25-kiloslådor direkt från ekobonden på Högens gård i Frillesås.

Odlar på balkongen

Hemma i lägenheten igen visar Alexandra upp sina odlingar på balkongen. I småkrukorna har hon nyligen sått solrosfrön men där finns också en hallonbuske, dill, spenat, gräslök, smultron, persilja, ärtskott och lavendel.

– Lavendel brukar jag torka och lägga i en strumpa i garderoben för doftens skull. Ärtskotten är toppen att blanda med crème fraiche och pasta.

Strävan efter en miljövänligare tillvaro har även nått till städskåpet och badrummet. Alexandra gör exempelvis en egen ansiktsskrubb genom att blanda honung och bikarbonat.

– Den både rengör och återfuktar, säger hon glatt.

Smarta husmorsknep

I städskåpet står bland annat ättika, såpa, galltvål och bikarbonat.

– Bikarbonat är basiskt. Jag har det i en kryddburk och strör på fläckar. Sedan är det bara att hälla på ättika som bubblar upp och fläcken löser sig, förklarar hon och tillägger att hon är väldigt förtjust i gamla böcker med husmorstips.

Tillsammans med Christopher har hon gjort en rejäl livsomställning och de tänker numera alltid på vad och varför de handlar. De har alltid miljön i åtanke. Många kanske tycker att deras engagemang låter både omständligt och tidsödande men Alexandra påpekar att man inte behöver ändra allt på en gång.

– Att göra en extra sak i veckan är mer än nog. Tiden och energin man investerar i början lönar sig ändå eftersom processen till sist blir automatiserad, man gör det utan att tänka, förklarar hon.

Alexandra driver även en egen blogg där hon berättar om Zero Waste-projektet och delar med sig av tips som kan hjälpa följarna att bli mer miljömedvetna.

– Det är viktigt att jag delar med mig av min kunskap. Det jag och Christopher gör för miljön är kanske en droppe i havet men havet består ju just av alla dessa droppar.

17 tips till en miljövänligare vardag

1. Baka eget bröd.

2. Plocka svamp, bär och frukt. Safta och sylta.

3. Odla egna kryddor och grönsaker.

4. Ta vara på maten. Grönsaker och frukt som börjat mjukna kan användas i en gryta eller i bröd. Ostskalkar fungerar utmärkt till ostsås.

5. Köp lösvikt och ta med egna påsar till butiken i den mån det går.

6. Använd inte plastpåsar till allting när du handlar, lägg ner grönsakerna löst i korgen eller ta med egna tygpåsar när du handlar.

7. Låt bli flytande tvål, köp i stället fasta tvålar utan/eller med minimal förpackning.

8. Skippa plastfolien, förvara rester i glasburkar i stället.

9. Sätt upp en Nej tack till reklam-skylt på brevlådan.

10. Betala så många räkningar som möjligt med e-faktura.

11. Byt ut teflonpannan mot gjutjärn.

12. Använd evighetsbakpapper i stället för engångsvarianter.

13. Köp hellre Tetra Pak i stället för konservburkar.

14. Frysta grönsaker är bättre än konserverade.

15. Ta med matlåda till jobbet.

16. Spara fruktkärnor och plantera – har du tur bär de frukt och i annat fall blir det fina växter.

17. Spara och rengör glasburkar med fina lock. De passar prima till den egengjorda sylten.

Gör Alexandras smakrika örtsalt

land.se skriver om zerowaste.

1. Mixa olika kryddor och grönsaker som exempelvis vitlök, lök, persilja, morötter, timjan, rotselleri och liknande. Det du har hemma helt enkelt.

2. Mixa allt det gröna och salta.

3. Fördela mixen på en plåt och ställ in i ugnen, 50 grader med varmluft.

4. Ha ugnsluckan lite öppen så att fukten kommer ut.

5. Låt stå över natten.

6. Häll upp i burkar

Gillar loppis och odling

Namn: Christopher och Alexandra Andrén.

Bor: Lägenhet i Kungsbacka.

Ålder: 29 respektive 28 år.

Intressen: Odling, matlagning, hantverk och att gå på loppis.

Livsfilosofi: Kunskap är gratis och lätt att bära.

Zero Waste – en växande trend från USA

Zero Waste har vuxit rejält i USA de senaste åren och där följer man ledorden formulerade som en 6R-stege: Recycle, Reuse, Reduce, Refuse, Re-think and Repair. Alltså återvinn, återanvänd, minska/välj bort, säg nej tack till det onödiga, tänk om samt laga och reparera.

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen