Så halverade de matkontot – 17 miljövänliga tips
Halverat matkonto och mindre sopberg. Det är resultatet av Christopher och Alexandra Andréns nya livsstil Zero Waste. Här får du deras tips om en miljövänligare vardag.
Alexandra plockar ut de nygräddade bullarna ur ugnen och väldoften sprider sig i lägenheten. Medan brödet svalnar plockar hon fram tillbehören till dagens mellanmål, allt egentillverkat: chutney, örtsalt, mjukost – ja till och med smöret är hemmagjort.
Läs också: Kärna eget smör – enklare än du tror!
– Förr handlade vi mat för 3 000 kronor i månaden, nu är den summan halverad, säger Alexandra som är den drivande i Zero Waste-projektet.
Eftersom Alexandra och Christopher är noga med att sopsortera och att ta vara på all mat blir avfallet minimalt.
– Knepet för att minska sitt avfall är först och främst att säga nej till alla onödiga påsar, förpackningar och engångsprodukter, säger Alexandra.
Planerade inköp
Butiken de handlar i är specialiserad på ekologiskt, närodlat och fair trade. Där köps kryddor, mjöl, ris och flingor i lösvikt. Alexandra har egna påsar med sig, hon återvinner även äggkartongen och fyller på med nya ägg. Hon har till och med en speciell rotfruktspåse, en present från Christophers föräldrar, en mörk påse som passar perfekt till potatis och andra ljuskänsliga varor
Att planera sina inköp är en förutsättning om man vill få ner sina kostnader och samtidigt minska sitt avfall. Alexandra och Christopher köper bara det de behöver. Kött köper de i 25-kiloslådor direkt från ekobonden på Högens gård i Frillesås.
Odlar på balkongen
Hemma i lägenheten igen visar Alexandra upp sina odlingar på balkongen. I småkrukorna har hon nyligen sått solrosfrön men där finns också en hallonbuske, dill, spenat, gräslök, smultron, persilja, ärtskott och lavendel.
– Lavendel brukar jag torka och lägga i en strumpa i garderoben för doftens skull. Ärtskotten är toppen att blanda med crème fraiche och pasta.
Strävan efter en miljövänligare tillvaro har även nått till städskåpet och badrummet. Alexandra gör exempelvis en egen ansiktsskrubb genom att blanda honung och bikarbonat.
– Den både rengör och återfuktar, säger hon glatt.
Läs också: Odla ogräs på fönsterbrädan i vinter!
Smarta husmorsknep
I städskåpet står bland annat ättika, såpa, galltvål och bikarbonat.
– Bikarbonat är basiskt. Jag har det i en kryddburk och strör på fläckar. Sedan är det bara att hälla på ättika som bubblar upp och fläcken löser sig, förklarar hon och tillägger att hon är väldigt förtjust i gamla böcker med husmorstips.
Tillsammans med Christopher har hon gjort en rejäl livsomställning och de tänker numera alltid på vad och varför de handlar. De har alltid miljön i åtanke. Många kanske tycker att deras engagemang låter både omständligt och tidsödande men Alexandra påpekar att man inte behöver ändra allt på en gång.
– Att göra en extra sak i veckan är mer än nog. Tiden och energin man investerar i början lönar sig ändå eftersom processen till sist blir automatiserad, man gör det utan att tänka, förklarar hon.
Alexandra driver även en egen blogg där hon berättar om Zero Waste-projektet och delar med sig av tips som kan hjälpa följarna att bli mer miljömedvetna.
– Det är viktigt att jag delar med mig av min kunskap. Det jag och Christopher gör för miljön är kanske en droppe i havet men havet består ju just av alla dessa droppar.
17 tips till en miljövänligare vardag
1. Baka eget bröd.
2. Plocka svamp, bär och frukt. Safta och sylta.
3. Odla egna kryddor och grönsaker.
4. Ta vara på maten. Grönsaker och frukt som börjat mjukna kan användas i en gryta eller i bröd. Ostskalkar fungerar utmärkt till ostsås.
5. Köp lösvikt och ta med egna påsar till butiken i den mån det går.
6. Använd inte plastpåsar till allting när du handlar, lägg ner grönsakerna löst i korgen eller ta med egna tygpåsar när du handlar.
7. Låt bli flytande tvål, köp i stället fasta tvålar utan/eller med minimal förpackning.
8. Skippa plastfolien, förvara rester i glasburkar i stället.
9. Sätt upp en Nej tack till reklam-skylt på brevlådan.
10. Betala så många räkningar som möjligt med e-faktura.
11. Byt ut teflonpannan mot gjutjärn.
12. Använd evighetsbakpapper i stället för engångsvarianter.
13. Köp hellre Tetra Pak i stället för konservburkar.
14. Frysta grönsaker är bättre än konserverade.
15. Ta med matlåda till jobbet.
16. Spara fruktkärnor och plantera – har du tur bär de frukt och i annat fall blir det fina växter.
17. Spara och rengör glasburkar med fina lock. De passar prima till den egengjorda sylten.
Gör Alexandras smakrika örtsalt
1. Mixa olika kryddor och grönsaker som exempelvis vitlök, lök, persilja, morötter, timjan, rotselleri och liknande. Det du har hemma helt enkelt.
2. Mixa allt det gröna och salta.
3. Fördela mixen på en plåt och ställ in i ugnen, 50 grader med varmluft.
4. Ha ugnsluckan lite öppen så att fukten kommer ut.
5. Låt stå över natten.
6. Häll upp i burkar
Gillar loppis och odling
Namn: Christopher och Alexandra Andrén.
Bor: Lägenhet i Kungsbacka.
Ålder: 29 respektive 28 år.
Intressen: Odling, matlagning, hantverk och att gå på loppis.
Livsfilosofi: Kunskap är gratis och lätt att bära.
Läs också: Superodla i tunnel och körda hela året!
Zero Waste – en växande trend från USA
Zero Waste har vuxit rejält i USA de senaste åren och där följer man ledorden formulerade som en 6R-stege: Recycle, Reuse, Reduce, Refuse, Re-think and Repair. Alltså återvinn, återanvänd, minska/välj bort, säg nej tack till det onödiga, tänk om samt laga och reparera.