Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 15 september 2015

Så kan dinosaurier och barnfamiljer lyfta byn

ÅSIKT Det är inte dyra ishallar, konferenscentrum eller medeltidsparker som sätter bygden på kartan. Lands krönikör Torbjörn Österholm radar upp andra saker som kan lyfta en ort helt utan miljonsatsningar.

land_asikt_torbjornosterholm_ny
Lands krönikör Torbjörn Österholm.

”Bra att du slåss mot orättvisor och dumheter i landsbygdspolitiken, men passa dig så att du inte blir en gnällgubbe, Torbjörn!”

Hasse i Skåne tycker att jag svartmålar för mycket i de senaste krönikorna. Han tipsar mig om en rad byar i detta vackra landskap som uträttar märkliga ting och verkligen syns på ett föredömligt sätt. ”Och syns vi inte så finns vi inte”, som Hasse uttrycker denna sin devis för en framgångsrik landsbygds­utveckling. Ta Näsum i Bromölla, till exempel, som jag blir extra nyfiken på. Den blott två år gamla föreningen Näsums Byutveckling satte upp tydliga mål när den bildades. Föreningen vill satsa på företagare och unga barnfamiljer, både de som redan bor i byn och potentiella inflyttare.

Hur gör man då? Några exempel:

 •  Eftersom det finns en fin fotbollsklubb i byn så satsade föreningen på en spelplan mitt på skolgården som också kan användas till basket och andra sporter. Kommunen och Skåneidrotten ställde upp med stöd. Spelplanen är full med barn hela tiden, läser jag i en lokaltidning.
 • Byföreningen har en laddad webbsida (nasum.se) där man kan läsa om allt som händer, viktigt i vår digitala värld.
 • Byföreningen har i två år ordnat en julmarknad med det roliga inslaget Hjulrundan där besökare får åka runt med häst och vagn eller i traktor och besöka företag och spännande platser i bygden. Senast ställde 45 utställare upp och det kom 1 300 besökare till byn som har 1 000 bofasta.
 • En cykelfest går ut på att deltagarna åker runt och äter förrätt, huvudrätt och efterrätt hos olika människor. I år var över 100 personer anmälda.
 • Läs också: ”Landsbygden ska leva säger de – och fäller fram ett krokben”

  På Hela Sverige ska levas webb­sida säger byföreningens ordförande Malin Wildt-Persson:
  – Det skrivs regelbundet i tidningen och det skrivs positivt. Jag tror att det har stor betydelse för byborna att kunna läsa om sin by i positiva ordalag.

  Hon har rätt till hundra procent. Att synas och uppmärksammas stärker oss alla. Jag blev själv lycklig för ett telefonsamtal på semestern. Jag hade besökt Västerviks kommun i fjol och skrivit om en folklig satsning på bredband. Nu var det dags för invigning och jag blev inbjuden. Det var ett sätt att visa uppskattning för att Land berättat om denna viktiga fråga på landsbygden och gett den kött och blod i form av engagerade människor.

  Åsens fältstation utanför Näsum är ett slags Jurasssic Park där besökare garanterat hittar fossil från dinosauriernas tid. Den kunniga guiden Filip Lindgren har gjort dinosauriefynd som är 80 miljoner år gamla och det var ett rent nöje att lyssna på honom i ett inslag i Sve­riges Radio tidigare i år. Ny fotbollsplan och gamla dinosaurier – inte fel att lyfta fram för att locka barnfamiljer. Åtminstone inte om mina barnbarn får bestämma. De är uppfyllda av sport och extremt nyfikna på gamla monster.

  När jag träffat eldsjälar runtom i Sverige så hamnade vi ofta med varsin kaffekopp i bygdegården – en älskad mötesplats för hundratusentals människor. Utbudet är otroligt brett: bio, teater, studiecirklar och utställningar. I våras besökte jag Skoga bygdegård i Hagfors kommun där det arrangerats danskvällar med kända orkestrar i 60 år. En svängig och ytterst viktig tradition som bygger på ideellt arbete. Aktiviteter som de i Näsum och Skoga sätter rentav orten ”på kartan” i högre grad än de miljonsatsningar som många kommuner gjort på ishallar, konferenscentrum och medeltidsparker.

  Vad tycker du? Dela med dig av din åsikt – skriv en debattartikel!

  Läs mer om

  Populära ämnen på Land.se

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen