Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 december 2016

Så kan du hjälpa våra svenska mjölkbönder – 3 tips

Mjölkkrisen har tvingat – och tvingar – många gårdar att lägga ner produktionen. Här tipsar Lands läsare om hur man bäst kan gynna de svenska mjölkbönderna.

FOTO: Mostphotos

Många läsare har efterlyst och bidragit med förslag på hur man kan hjälpa våra svenska mjölkbönder.

Här kommer era bästa tips:

1. Gör medvetna val

Välj produkter som innehåller svenska råvaror och fråga alltid efter svenskt när du handlar.

2. Leta efter röd Arla-ko eller blågul kanna

Om du handlar en produkt från Arla är det inte säkert att den är tillverkad på svenska råvaror. Arla är nämligen ett kooperativ som ägs av bönder i sju olika länder, vilket innebär att mjölken kan komma från exempelvis Danmark eller Tyskland. För att vara säker på att den mjölk du köper är tillverkad på svenska mjölkgårdar ska du leta efter den röda Arla-kon eller blågula kannan på förpackningen.

3. Köp inte bara mjölk

Endast en liten del av den mjölk som våra svenska bönder levererar blir drickmjölk. Större delen av produktionen går bland annat till ost, smör, fil, grädde, yoghurt och gräddfil. När handeln höjer butikspriset på standardmjölk med en krona blir ersättningen till bonden alltså inte nödvändigtvis så stor. Därför är det viktigt att köpa även andra mejeriprodukter med svenskt ursprung.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen