Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 27 april 2015

Så klipper du hundens klor

Drar du dig för att klippa klorna? Att hålla hundens klor i trim i lättare än du tror, här är några enkla råd och tips.

FOTO: Mostphotos

Vänj hunden vid att du petar på tassarna

Vänj hunden vid att du håller på och pillar med tassar och klor, utan att klippa. Håll tassen i samma ställning som om du skulle klippa och be hunden vara stilla. Belöna med godis.

Upptäck pulpan

Titta på din hunds klor. Är de vita, så ser du lätt var pulpan (det blodfyllda innanmätet som du inte ska komma åt när du klipper) sitter. På svarta klor kan det vara svårare att se pulpan, men om du tittar på klorna underifrån syns den ganska tydligt.

Använd en bra klotång

Använd alltid en välvässad, fungerande klotång. Det finns tänger i olika storlekar, se till att du har en som passar din hund och som du själv tycker är bekväm att hålla i.

Håll rätt

Ta en tass i handen, greppa ett mjukt men stadigt tag om en klo och håll emot med tummen så att du inte slinter om hunden skulle rycka åt sig tassen.

Ta en klo i taget

Börja med att klippa en klo. Belöna rikligt och om hunden är lugn så tar du nästa. Om hunden är orolig så vänta till nästa dag innan du klipper nästa klo. Bra arbetsträning för er båda – jobba ofta men lite.

Klipp lite

Klipp lite i taget, kanske bara ett par millimeter. Det är bättre att klippa klorna litegrann varje vecka än att skjuta på det till klorna blivit alldeles för långa.

Behåll lugnet

Om du trots allt skulle råka komma åt pulpan så att det börjar blöda, gör ingen stor affär av det. Det är inte farligt och om hunden känner att du är lugn, lugnar den snabbt ner sig. Blöder det mycket så kan du trycka en isbit mot klon. Det finns också ett pulver som Blodstopp, som stoppar blödning och är bra att alltid ha hemma.

Belöna

Belöna med riktigt gott godis – kanske till dig själv också!

Läs även:

  • Hundens 5 vanligaste sjukdomar – så håller du koll!
  • Så skyddar du din hund mot fästingar
  •  

     

    Läs mer om

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Upptäck nya platser med

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen