Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 7 augusti 2015

Så mixar du din egen superjuice – 6 bästa tipsen

Har du också börjat juica? Färskpressad juice är nya hälsotrenden. Det allra senaste är att dricka grönsaker.

Bild 1/2
Bild 2/2

Råsaftcentrifugen har börjat gå varm i svenska hem. Juicekurser blir allt vanligare liksom böcker med recept på juicer och smoothies. Dessutom poppar det upp juicebarer i var och varannan stad.

– Från att ha varit ett storstadsfenomen etablerar sig juicebarer i hela Sverige, berättar Britta Angviken, VD för juicekedjan ”Naked Juicebar”.

Kedjan öppnade sin första bar i Lund 2008, och har nu 23 barer från Umeå i norr till Ödåkra i söder. Konceptet är färskpressade juicer och smoothies, utan socker eller andra tillsatser. De görs på grönsaker, frukt och bär som hackas, mixas och pressas medan kunden ser på.

– Gröna ingredienser är en stark trend. Som grönkål, broccoli, avokado, spenat, säger Britta Angviken.

Läs också: Läskande god fläderblomssaft att göra själv

Drick grönsaker

En annan trend är ekologiska råvaror. I Kristianstad gör det lilla företaget Ekojullan juicer och smoothies på ekologiskt odlade grönsaker från ett andelsjordbruk i närheten.

– Vi kallpressar våra juicer för hand, berättar Juliette Snijders, grundare.

På menyn finns bland annat Gröna faran med gurka, sallad, selleri, citron.

Land.se skriver om superjuice
Runt Kristianstad kan man köpa färdiga ekologiska juicer från Ekojullan.

Att dricka en juice går snabbt, det är gott. Men hur nyttigt är det?

– En väl sammansatt juice ger lika mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som en stor sallad, säger kost- och näringsexperten Ewa Skiöldebrand, som gör egna juicer nästan varje dag.

Pressad måltid

De är ett bra komplement när man inte hinner laga mat från grunden, menar hon.

– Den främsta hälsovinsten är att vi genom en drink får i oss nyttigheterna från en hög med grönsaker, menar hon.

De flesta av oss äter för lite grönsaker. Då är råsaften ett smart sätt att få i sig mer grönt. Tester har visat att så gott som alla antioxidanter och andra nyttigheter bibehålls i råsaften.

Det vi förlorar är de fibrer som fastnar i centrifugen. Därför är det bra att varva pressade juicer med mixade smoothies där alla fibrer blir kvar i mixern.

Läs också: Sommarens törstsläckare – 4 läskande drinkar för hela familjen

Men för mycket frukt är inte hälsosamt, betonar Ewa Skiöldebrand.

– Frukt innehåller fruktsockret fruktos. Ett stort upptag av fruktos måste tas om hand av levern, och överskott lagras som fett, säger hon.

– Pressar vi tre-fyra apelsiner får vi i oss lika mycket socker som när vi dricker en läsk, fortsätter hon.

Hennes tumregel är: högst en frukt per juice.

6 bästa tips till egen juice:

  • Investera i en bra råsaftcentrifug och mixer. Plocka inte undan dem utan ge dem hedersplatser i köket.
  • Äpple och citrusfrukter matchar mycket bra i grönsaksjuicer. De ger friskhet och sötma åt beska grönsaker broccoli eller grönkål. Även ingefära ger krydda och sötma.
  • Banan och mango är bra nybörjarsmaker, barnsligt söta. Kör i mixern med grönsaker.
  • Supergott: Kör morot, rödbeta, citron + en liten bit ingefära i råsaftcentrifugen. Kan sötas med äpple eller apelsin.
  • Ta högst en frukt per dryck, för att slippa höga halter av fruktos.
  • Drick juicen färsk, annars dunstar nyttigheterna och välj råa grönsaker framför kokta.
  • Källa: Boken Gröna juicer och smoothies (Tukan förlag) av Marlene Gustawson.

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Upptäck nya platser med

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen