Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 28 augusti 2015

Så renoverar du drömhuset steg för steg

TV-programmen "Äntligen hemma", "Bygglov" och "Arga snickaren" är några tydliga exempel på renoveringsfebern som råder i landet. Här får du veta hur du ska göra med ditt drömhus – steg för steg.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Ta reda på husets historia

Börja med att reda på allt om husets ursprungliga utseende. Kontakta gamla ägare, läsa skattelängder, forska i husets mikrohistoria eller ta hjälp av en antikvarie som får göra en bedömning. När du vet husets ålder, i vilken stil det är i byggt, och kanske har hittat gamla bilder – då återstår att hitta reservdelar, och helst då de ursprungliga originaldelarna.

2. Hitta rätt byggdetaljer

Ventiler, dörrhandtag, lås, gångjärn, gamla träfönster, vedspisar … ALLT finns att hitta i butiker för byggnadsvård; eldoradon för den som hittat ett gammalt hus och vill återställa det till hur det såg ut en gång i tiden. Kaminer, gamla element och kakelugnar frågar många efter, liksom rätt färg både inom- och utomhus.

land_artikel_renovering.2

3. Välj rätt byggmetod

Det finns många fallgropar att trilla ner i innan det gamla huset är renoverat och klart. Det bästa rådet är att skynda långsamt. Bo i huset i åtminstone ett år innan renoveringen börjar så att ni lär känna huset. Den första idén som dyker upp är inte alltid den bästa. Det kan bli fel och kosta väldigt mycket att göra om.

Läs också: ”Med en gammal gård finns alltid ett nytt projekt på gång”

4. ”Tänk efter före”

Det rådet kommer från Fredrik Lindström på Nacka Byggnadsvård, som givit råd om att vårda och renovera gamla hus i femton år. Fråga dig själv hur långt du vill gå för att få fram den ursprungliga byggnaden? Ska huset bli ett museum eller trivsamt och praktiskt?

5. Var tidsrealist!

Ett vanligt fel är att vara tidsoptimist. Oftast tar renoveringen dubbelt så lång tid som man planerat. Oförutsedda händelser och utgifter dyker upp som inte finns i kostnadskalkylen. Det tar tid att hitta rätt grejer och vissa byggnadsmoment kanske man måste göra om. Men tappa inte sugen och nöj dig med näst bästa handtaget, gångjärnet, eller vad det nu är. Det är lätt att man ångrar sig om man fuskat och inte fullföljt projektet fullt ut.

Läs också: Arga Snickaren berättar hur du ska lyckas!

6. Taket och golvet först

Är taket och golvet i sin ordning och fukt inte kommer in från något håll, får du ro att fortsätta renovera andra delar av huset. Så se till att renovera dessa två först. Det är viktigt att undersöka huset noga och kolla besiktningsprotokollet. Det kan finnas skadedjur, svamp eller mögel även i riktigt gamla hus.

Expertens bästa renoveringstips

● Använd traditionella material och metoder.
● Låt huset vara med och bestämma – gör i ordning det på dess egna villkor.
● Tänk efter och låt restaureringen ta tid.
● Fråga om råd på flera ställen.
● Planera, bevara, återanvänd och spara.
● Kräv inte nyskick.
● Undersök hur huset såg ut från början.
● Dokumentera vad du gör.

Källa: Byggnadsvårdsbloggen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen