Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 15 maj 2017

Så skyddar du hunden mot fästingar

Fästingar är obehagliga små kryp som kan ställa till med problem. Här är tips på hur du kan skydda hunden mot fästingar.

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Fästingar har inga problem alls att klara en snörik vinter. De övervintrar några centimeter ner i marken och tål ganska låga temperaturer eftersom de har ett slags ”kylarvätska” i kroppen som gör att de inte fryser.

Men det är inte bara vintervädret som spelar roll. Blir växtsäsongen lång, fuktig och lagom varm är det fest för fästingarna.

1. Borsta efter promenaden

Som bekant trivs de små blodsugarna särskilt bra i buskar, högt gräs och tät undervegetation. Alltså på ställen där många hundar också gillar att vara.

Men fästingarna kan varken hoppa eller springa, utan är rätt så sävliga varelser som tålmodigt sitter och väntar på att ett värddjur ska glida förbi på riktigt nära håll.

Då griper de tag om ett pälsstrå eller vad de nu kan få tag i och börjar sin lilla vandring mot huden där de, om de får chansen, slår sig till ro och börjar sörpla i sig blod.

Allt det där tar ganska lång tid, så om du letar igenom din hunds päls efter varje promenad, kanske rentav borstar den, så har du i alla fall en liten chans att bli av med fästingarna innan de bitit sig fast.

2. Använd fästingplockare

Fästingar som redan börjat suga ska tas bort så fort som möjligt. Använd en fästingplockare, se till att du får ett bra grepp om huvudet så nära huden som möjligt och dra rakt ut.

Undvik att försöka få bort fästingen med hjälp av fingrarna eller en pincett, för risken är stor att du inte får med hela kroppen.

Smörj inte heller in fästingen med nagellack, fotogen, fett eller liknande för att kväva den. Då kräks den nämligen upp sitt maginnehåll, vilket kan innehålla otrevliga smittämnen du inte vill ska hamna i din hunds kropp.

3. Överväg förebyggande produkter

Förebyggande medel mot fästingar är ett ständigt lika hett ämne. Många hundägare är kritiska till läkemedelsklassade fästingpreparat. Det kan det absolut finans fog för eftersom produkterna, som baseras på nervgifter, kan ge biverkningar och är miljövidriga.

Samtidigt är de bevisat effektiva och skyddar hunden mot farliga fästingburna sjukdomar som borrelia, anaplasma och TBE. Drabbas din hund av till exempel hudirritationer, kräkningar och håravfall på grund av ett fästingmedel kan du byta till ett annat och se om det hjälper.

Vill du så kan du givetvis också testa andra och giftfria metoder mot fästingar, men några garantier för att de fungerar finns inte.

Här är exempel på produkter som kan hjälpa:

Shoo! TAG

Det här är en liten elektromagnetisk bricka som fästs i hundens halsband. Enligt tillverkaren ”hjälper Shoo! tag kroppen att modifiera sitt naturliga, elektriska fält genom att lägga till särskilda frekvenser som vissa insekter reagerar på”. Frekvenserna ska bromsa upp och förvirra fästingarna.

Frontline vet

Finns som sprej och pipett-lösning. Fipronil heter den verksamma substansen. Den skadar fästingens centrala nervsystem vilket leder till döden.

Det är viktigt att hunden inte får Frontline i ögonen eller munnen. Den som behandlar hunden ska undvika kontakt med medlet och med hunden tills medlet har torkat.

Det här gäller särskilt för barn. Frontline sprids över hunden inom ett dygn och skyddar mot fästingar i 3-5 veckor.

Biverkningar är ovanliga men hudreaktioner, klåda och håravfall kan förekomma. I några få fall har hundar också reagerat med oro, depression, kräkningar och symtom från andningsvägarna. Fipronil är skadligt för vattenlevande organismer.

Bärnstenshalsband

Det finns inga bevis för att bärnsten är fästingavvisande, men en del som provat tycker att halsbandet funkar, främst de med korthåriga hundar. Halsbandet ska gnidas mot pälsen innan det sätts på.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen