Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 28 augusti 2015

Så slipper du fuskbyggare – 10 smarta tips

Ska du bygga nytt hus eller renovera huset i höst? Se upp så du inte råkar ut för oseriösa fuskbyggare. Här är 10 smarta tips om vad du ska tänka på innan du sätter i gång bygget.

1. Jämför företagen

Ta in offerter och referenser från flera företag, kontrollera att de har F-skattsedel och är momsregistrerade. Komplettera gärna med referenser och en kreditupplysning på det företag du valt. Obs! Tänk på att ett nytt företag inte kan ha hunnit få betalningsanmärkningar och att konsumentomdömen på internet kanske inte är äkta.

2. Gör en realistisk budget

Räkna igenom kostnaden för bygget och lägg på lite extra för oförutsedda utgifter.

Följ oss på Facebook för att få fler artiklar om hus och hem

3. Gör allt i rätt ordning

Att flytta en köksö på ritningen är betydligt billigare än att flytta den när köket står klart.

4. Ta hjälp av en expert

Gå igenom ett avtalsförslag noggrant, gärna med hjälp av en jurist, byggkonsult eller annan expert om det gäller dyrare projekt. Avtalet ska vara skriftligt och inte innebära förskottsbetalningar.

5. Ha en enda entreprenör

Om det gäller ett större jobb, till exempel en tillbyggnation, brukar det vara enklast med totalentreprenad. Då har du bara en motpart som svarar gentemot dig.

Läs också: Sugen på bygga nytt? Här är 20 stugor som är utöver det vanliga

6. Var tydlig i dina krav

Speciella önskemål som extra hög kvalitet på ett golv måste in i avtalet, annars kan entreprenören välja billigare alternativ.

Läs också: De bygger en lada på 10 timmar – se videon

7. Välj helst fast pris

Bygger du på löpande räkning kan kostnaderna lätt skena i väg. Normalt är fast pris eller takpris att föredra. Ett vanligt undantag är markentreprenad och sprängning, eftersom man då inte vet exakt vad som finns i marken.

8. Fixa byggförsäkringar i tid

När ett småhus uppförs för permanent bruk måste det enligt lag finnas en byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd. Intyg om försäkringarna ska visas upp för kommunens byggnadsnämnd innan bygget påbörjas.

Läs också: De renoverade den förfallna 1800-talsgården med ekologiskt material

9. Avtala bort förseningar

Skriv i avtalet när bygget ska vara klart, med ett vitesbelopp per förseningsvecka om överenskommelsen inte kan hållas.

10. Ha koll och följ bygget

Håll ett vakande öga på bygget medan det pågår och fotografera gärna. När allt är klart och gömt bakom ytskikten är det svårt att upptäcka fel.

Läs mer om byggen på www.villaagarna.se 

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen