Så sparar du smartare – 7 tips för en rikare framtid
Är du trött på bankernas låga räntor, men tycker att andra sparformer känns snåriga och osäkra? Lugn! Fondexperten Pia Nilsson ger sju bra tips på hur du får ditt sparkapital att växa med hjälp av fonder – oavsett om du är ung, mitt i livet, har barnfamilj eller är pensionär.
Att spara ska vara lätt, roligt och rogivande. Det är budskapet i Pia Nilssons bok ”Goda råd – om fonder, sparande & pensioner”. Pia Nilsson är vd för Fondbolagens förening och i boken reder hon ut varför du bör spara, vad du sparar till och vilka fonder du kan investera i för att öka avkastningen på ditt kapital.
”Att spara är inget självändamål, och att investera i fonder handlar inte bara om pengar. Nej, det handlar främst om att må bra och att ibland kunna förverkliga en och annan dröm. Visst är det sant att lycka inte kan köpas för pengar. Men det är också sant att det inte är lättare att vara lycklig om man saknar pengar. Att ha ett eget sparkapital ger trygghet och frihet”, skriver Pia Nilsson.
Pia Nilssons 7 tips för framgångsrikt sparande
1. Gör en översikt över ditt privata sparande
Håll koll på ditt privata sparande och pensionssparande. I sparöversikten samlar du exempelvis amorteringar på lån och sparande på sparkonto, i fonder, aktier och obligationer. Om du sparar i fonder kan du utvärdera dem med hjälp av Fondkollen.se.
På sajten skriver du bara in namnet på din fond, så ser du hur den utvecklas. Aktiefonder bör jämföras över en period på minst fem år och blandfonder på minst tre år.
2. Gå in på Minpension.se och få översikt av ditt pensionssparande
På sajten Minpension.se finns information om hur mycket du hittills tjänat in till din allmänna pension, din tjänstepension och din privata pension. Du kan även göra en prognos över din framtida pension. Glöm inte att du även kan spara i fonder till premiepensionen och tjänstepensionen. Genom att logga in på Pensionsmyndigheten.se kan du välja fonder.
3. Månadsspara i fonder
Ett sparkonto är basen i ditt sparande. Men nu när räntorna är låga eller obefintliga bör du inte ha en större summa på ett sparkonto. Ett bra alternativ är att spara i fonder, enligt Pia Nilsson.
När du investerar i en fond får du andelar i värdepapper som ger avkastning. Fonder har de senaste tio åren gett bättre värdeökning än sparkonton.
Den som i början av 2005 placerade pengar i en Sverigefond hade, efter drygt tio år, fått en genomsnittlig värdeökning med 183 procent – och en avkastning på 11 procent. 10 000 kronor hade vuxit till 28 399 kronor. Ett sparkonto gav under samma period ungefär en räntevinst på 2000 kronor.
4. Öppna ett investeringssparkonto (ISK)
På ett investeringssparkonto, ISK, kan du investera i fonder, aktier och andra värdepapper – och slippa skatta din kapitalvinst. Istället betalar du en årlig skatt på en schablonränta. I år är räntan rekordlåg 0,9 procent, vilket ger en schablonskatten på 0,27 procent på ditt sparkapital. Nästa år införs en minimiränta på1,25 procent, medan skatten landar på 0,375 procent på sparkapital. ISK erbjuds främst av banker.
5. Se till att ha god riskspridning
Sprid dina risker. Välj exempelvis en bred fond som en blandfond som investerar i både aktier och räntepapper, vilket ger viss stabilitet. Du kan också satsa på en global aktiefond som investerar i hela världen. Eller så placerar du i flera fonder med olika inriktning.
Svenska aktier har historiskt sett stått sig bra på lång sikt. Om du är beredd att ta en större risk kan tillväxtmarknader som Kina och Indien, Sydamerika, Sydostasien och Afrika vara intressanta. Tumregeln är att en fond med hög risk generellt innebär större upp- och nedgångar från år till år, men den har större avkastningspotential. En fond med låg risk är stabilare, men ger inte sällan sämre avkastning på sikt.
6. Tänk långsiktigt
Investeringar i aktiefonder måste alltid vara långsiktiga och på sträcka sig över minst fem år. Det mest kortsiktiga sparandet – till exempel till nästa års semester – passar därför bra att ha på ett sparkonto.
7. Följ upp ditt sparande minst en gång per år
Använd verktyget ”Kolla fonden” på Fondkollen.se för att se hur dina fonder gått i förhållande till andra fonder. Se även över vad du tjänat in till din pension på Minpension.se, ta en titt på dina sparkonton och se över eventuella amorteringar.