Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 maj 2015

Så tjänar du pengar på din jordkällare

Visst är det kul att odla egna grönsaker – men var gör man av dem? Det problemet har Torsta landsbygdscentrum i Jämtland löst. Där hyr man ut andelar i sin jordkällare.

FOTO: Istock

Tänk dig en jordkällare indelad i många olika fack, en för varje ”hyresgäst”. Så ser det ut på Torsta i Ås, som är ett kunskapscenter för landsbygdsutveckling med naturbruksgymnasium, kurser, företagsutveckling med mera.

Det senaste är andelsodling plus jordkällare. Från och med i år får också människor i trakten köpa andelar i den nystartade KRAV-grönsaksodlingen. Man behöver inte ens odla själv, det sköter Torsta gård om.

Får egen lott

Men skörden är man med om, den blir som en skördefest. Och man är med och bestämmer vilka fröer som ska planteras. För 2000 kronor får man grönsaker från en lott på 50 kvadratmeter. 500 kronor extra för andel i jordkällare.

– Det är redan fulltecknat, både grönsaksodlingen och jordkällaren. Eftersom det är första året så börjar vi i lite mindre skala. Drygt 20 odlingslotter och 10 andelar i jordkällaren, säger Nils Hultin, ansvarig för andelsodlingen.

Suget efter lagring i jordkällare är så stort att man nästa år kanske får hyra in sig i andra jordkällare i trakten.

Land.se om hur du kan hyra an andel i jordkällare.
Torsta gård i jämtländska Ås startar andelsodling av KRAV-grönsaker under våren.

Läs även:

 • De blev grönsaksodlare tack vare lokalt stöd
 • Relaterade artiklar

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen