Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 9 maj 2017

Så trollar du bort fläcken – 13 smarta husmorstips!

Fett, rödvin, kaffe... När man har sölat på duken eller favoritplagget är det lätt att drabbas av panik. Här är några effektiva och miljövänliga husmorsknep som räddar dina textilier!

FOTO: Istock

Innan du börjar: Beroende på vilken typ av fläck det är ska du antingen tvätta i kallt eller varmt vatten. Fel temperatur kan nämligen göra att fläcken sätter sig ännu mer. Så försök inte gnugga bort den i ren panik!

1. Banan

Placera plagget på en handduk, gnid in fläcken med ungefär en halv citron och strö sedan på ett tjockt lager med salt. Låt verka i en plastpåse i ett par timmar och tvätta som vanligt.

2. Blod

Gör egen bikarbonatkräm genom att blanda två delar bikarbonat och en del vatten. Lägg blandningen direkt på fläcken och låt verka i cirka 30 minuter. Dutta försiktigt på fläcken med en fuktig trasa och tvätta som vanligt. Undvik att tvätta plagget i varmt vatten det första du gör. Eftersom blodfläckar består av protein binds de ihop av värme och fläcken riskerar att bli värre.

3. Blyerts 

Sudda, sudda, sudda. Hjälper det inte? Häll lite ofärgat diskmedel på fläcken, låt verka i några timmar och tvätta sedan som vanligt.

 4. Bär

Doppa fläcken i kokande vatten, förutsatt att plagget tål det. Fläcken går lättare bort om den får ligga i filmjölk en stund innan plagget tvättas i maskin.

5. Choklad

Börja med att doppa den färska chokladfläcken i kallt vatten. Blanda ner 1 matsked ammoniak i ett glas vatten och doppa en trasa i lösningen. Tryck mot fläcken tills den försvunnit.

6. Fett

Värm potatismjöl och gnid in fläcken. Borsta sedan bort mjölet och tvätta plagget som vanligt.

7. Gräs

Gräsfläckar är svåra att få bort – men det går. Lägg fläcken i filmjölk och låt stå över natten. Tvätta sedan som vanligt i maskin. Det går också att använda mineralvatten.

8. Kaffe & te

Med kaffefläckar är det extra bråttom. Lägg plagget i kallt vatten så fort du kan. Om fläcken redan har torkat kan du testa att doppa den i kokande vatten (om plagget tillåter). Tvätta sedan som vanligt i maskin. Om du spiller på en duk ska du först hälla salt på fläcken så att vätskan absorberas. Sedan kan du borsta bort saltet och tvätta fläcken med tvål. Därefter maskintvättar du som vanligt.

9. Läppstift

Doppa fläcken i mjölk. När mjölken har blivit färgad av läppstiftet kan du hälla på ofärgat diskmedel. Låt plagget ligga i blöt i några timmar innan du tvättar i maskin.  Du kan också prova spraya fläcken med miljövänlig hårspray. Låt dra i några minuter och tvätta i maskin.

10.  Olja

Gnid in fläcken med smör och handtvätta sedan med tvål i milt vatten.

11. Rödvin 

Om du spiller ut rödvin på duken eller kläderna – häll vitt vin ovanpå. Vitt vin neutraliserar nämligen den röda färgen. Därefter kan du tvätta som vanligt i maskin. Annars kan du också prova samma metod som vid fettfläckar – potatismjöl!

12. Stearin & tuggummi

Lägg plagget i frysen, eventuellt i en påse. Låt verka i några timmar och bryt sedan bort fläcken när den stelnat.

 13. Svett & deodorant

Träningskläder eller ljusa t-shirts som fått svettfläckar kan fräschas upp och blekas med citron. Pressa lite citronsaft i en sprayflaska och spraya över fläcken. Låt verka fem minuter och tvätta som vanligt. Du kan också prova blanda bikarbonat och vinäger och lägga på fläcken. Tvätta sedan som vanligt.  

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen