Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 3 maj 2015

Så upptäcker du om hunden har mask

De vanligaste inälvsmaskarna är inte särskilt farliga för vuxna hundar men kan vara nog så obehagliga. Och de blir allt vanligare.

FOTO: Istock

Många hundar får mask någon gång i livet och oftast rör det sig om någon typ av spolmask. Valpar är särskilt utsatta och kan smittas av tiken redan i livmodern eller senare, genom modersmjölken. Men även vuxna hundar drabbas. Antingen får de i sig ägg eller larver när de nosar på andra hundars bajs eller via till exempel daggmaskar, insekter, små gnagare eller fåglar.
– Larverna utvecklas sedan vidare i hunden och vandrar till lungorna. Hunden hostar upp larverna och sväljer ner dem igen. Först då blir de vuxna och kan börja ge ifrån sig ägg i hundens tarm, säger veterinär Hedvig Armerén.

Det där låter ganska otrevligt. Men hur skadligt är det egentligen?

– Maskar i lungorna kan ge hosta eller en lunginflammation som kan bli ganska allvarlig, särskilt hos valpar. Mask i magen kan leda till diarré hos vuxna hundar men det blir oft ast inte så farligt. För valpar är det värre. De är bland annat mycket känsligare för näringsbristen som maskarna orsakar och blir det mycket mask kan det vara livshotande.
Många vuxna hundar påverkas inte alls av spolmaskarna, men en hund med mild men utdragen hosta och som verkar pigg och frisk i övrigt, kan ha fått mask i lungorna. Tecken på mask i tarmarna kan vara förstoppning, diarré, kräkningar och uppsvälld mage. Hunden kan också gå ner i vikt och få sämre pälskvalitet.

Bandmask ger ungefär samma symtom som spolmask i tarmen. Larverna utvecklas i en mellanvärd, som kan vara allt från små bytesdjur till loppor, rå fisk, rått kött och slaktavfall. Hunden infekteras när den äter av ett smittat djur.
Gemensamt för flera av bandmaskarterna är att de kan ha både djur och människor som huvudvärd. Äckligt är det, absolut, men lyckligtvis är maskarna inte farliga och det finns effektiva medel som tar död på dem.

Nu tänker du kanske att det skulle vara bra om man kunde behandla sin hund förebyggande, så att den inte får mask överhuvudtaget. Och det gjorde man också tidigare, men eftersom maskarna kan bli resistenta mot medlen slutade veterinärerna att rekommendera regelbunden avmaskning för alla hundar.
– För några år sedan visade studier att mask inte var så vanligt hos hundar i städer. Men min uppfattning är att maskarna nu ökar, antagligen för att vi slutade avmaska och för att många hundar lever så tätt inpå varandra. Stockholm har till exempel blivit väldigt hundtätt och när alla rastar sina hundar på samma rastgårdar, går på samma hunddagis och håller till på samma hundkaféer sprids maskarna, säger Hedvig Armerén.

En bandmaskart som inte är skadlig för hundar men som tyvärr är långt ifrån ofarlig för oss människor är rävens dvärgbandmask. Länge fanns den inte i Sverige, men för några år sedan dök det första fallet upp även här. Hunden får i sig masken när den äter en smittad smågnagare men blir inte sjuk själv. För en människa som sväljer ägg, vilka till exempel kan finnas på svamp och bär, är läget ett helt annat.
– Äggen kläcks i tarmen och larverna vandrar till levern där de bildar stora cystor som förstör levern och tränger undan frisk vävnad, säger Hedvig Armerén.
Ofta krävs en levertransplantation för att en smittad person ska överleva och därefter livslång behandling. Hundar som drabbats kan avmaskas.

Dödlig hjärtmask

Ytterligare en otäck mask som dykt upp i Sverige på senare år är fransk hjärtmask. Den finns på flera håll i Europa och har även etablerat sig i Danmark. Där masken är vanlig står hundarna på konstant förebyggande behandling.
– Hjärtmasken är dödlig och lever i hjärtat och lungornas blodkärl på hundar. Vanliga symtom är att hunden har långvarig hosta, svårt att andas, magrar och blir trött. När infektionen förvärras kan maskarna orsaka blodproppar och blödningar som är så allvarliga att de leder till döden, säger Hedvig Armerén.
Åker man utomlands med sin hund, eller för den delen importerar en hund från södra Europa, är det bra att känna till dirofilaria, en hjärtmask som liknar den franska men som är ännu dödligare. Tar du med din hund till ett land där masken finns, se till att den får hjärtmaskprofylax innan du åker.
– Och tänker du till exempel ta hand om en spansk gatuhund, testa först med ett blodprov om hunden har infektionen för då kan den aldrig bli av med den!
Dirofilaria sprids via myggor men hittills ska inga hundar ha smittats på plats i Sverige. Fast några garantier för att våra svenska insekter inte sprider sjukdomen finns inte, undvik därför att ta hit en smittad hund.

Tips!
Kolla Jordbruksverkets och statens veterinärmedicinska anstalts hemsidor (www.jordbruksverket.seoch www.sva.se) för mer information om mask hos hund.

6 tecken på mask

Det kan vara svårt att veta om en hund har mask. Men några symtom kan vara:

* Mild men utdragen hosta.
* Matsmältningsproblem.
* Uppsvälld mage.
* Viktnedgång trots god aptit.
* Matt päls.
* Synliga maskägg i hundens bajs

Du kan själv ta ett träckprov från din hund och skicka på analys. På kollamasken.nu hittar du provtagningskit. Testen påvisar spolmask, hakmask (ovanligt) och koccidier (encelliga parasiter) i tarmarna men ger inte utslag på mask i hjärta och lungor. En veterinär kan hjälpa dig med en mer komplett test.

Fler tips om din hund:

 • Så klipper du hundens klor
 • Så skyddar du din hund mot fästingar
 •  

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen