Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 30 april 2015

Sara Bäckmo: ”Nu ska vi bara äta grönsaker från egen köksträdgård”

Ända till början av december ska vi vara självförsörjande på grönsaker. Självförsörjande i det avseendet att alla grönsaker vi äter kommer från egen odling under sju av årets månader. Inte en enda liten grönsak kommer att bäras hem från butik. Det är vår gröna utmaning 2015.
Jag vet att det är lite too much att dra mitt odlingsprojekt så långt som att införa köpförbud. Men det är det som triggar mig. Om jag inte haft en gräns att spränga hade jag fallit tillbaka till det där bekväma konsumentlivet jag helst inte vill ha.
Tidigare år har vår gröna utmaning startat den 1 juni och pågått under sex eller sju månader. Att få fram skörde­klara grönsaker i den mängd som behövs till en trebarnsfamilj i början av juni är fullt möjligt. I alla fall i en trädgård i odlingszon 3. Men att lyckas med det redan i maj är lite mer osäkert, vilket gör det hela till ett spännande projekt.

Viggo, 4 år, gillar sallad. Varmbänken är en ovärderlig grönsaksbar när inte mycket växer på friland. Foto: Sara Bäckmo
Viggo, 4 år, gillar sallad. Varmbänken är en ovärderlig grönsaksbar när inte mycket växer på friland.

Den största utmaningen ligger förstås i att ha tillräckligt med grönsaker att äta så tidigt. Det är fortfarande bara början på säsongen och oavsett hur många fiffiga sätt jag kan praktisera för att tidigarelägga skördar är jag ändå begränsad av utomhustemperaturer och utrymme.

Extra skydd ger snabbare skörd

Grönsaker är lätta att odla på våren – det gäller bara att välja rätt sorter. Sallad, spenat, dill, rucola, rädisa, majrova, trädgårdsportlak, salladslök och morot växer fint i den inte alltför starka vårvärmen. Om jag dessutom kan ge grönsakerna extra skydd i form av en varmbänk, kallbänk eller fiberduk växer de fort och ger skörd snabbare än de som växer oskyddat på friland. Jag har sått sorter som anses tidiga och räknar därför med att ha ett lagom utbud av grönsaker inom bara några veckor.

 I en enkel tunnel täckt med plast blir det varmt tidigt på säsongen, liksom i ett växthus. Jag använder den uppvärmda ytan till att så grönsaker som ger tidig skörd innan tomat, gurka, paprika och annat planteras ut. Foto: Sara Bäckmo
I en enkel tunnel täckt med plast blir det varmt tidigt på säsongen, liksom i ett växthus. Jag använder den uppvärmda ytan till att så grönsaker som ger tidig skörd innan tomat, gurka, paprika och annat planteras ut.

Både kallbänkar och varmbänkar är viktiga för att jag ska kunna skörda mat tidigt. Varmbänkens grönsaker stod skördeklara redan i mars. Kallbänkarna började ge skörd i april. Sedan ger friland skörd från och med maj. Under hela tiden ger också de väl skyddade och uppvärmda bäddarna i odlingstunnlarna mat i form av både blad och rotsaker. Jag räknar med att morötter som såddes i varmbänk i en av tunnlarna i januari är skördeklara i maj.
Bladgrönsaker som ska ätas i maj såddes redan i mars. Då sår jag både i kallbänkar och på friland, samt överallt där det finns plats i odlingstunnlarna.

Sår lite och ofta

Asiatiska bladgrönsaker ger skörd snabbare. Men ingen i familjen tycker att de är särskilt goda så dem odlar jag inte alls.
Min erfarenhet är att jag måste så all tillgänglig yta för att få nog med mat i början av säsongen. Då räknar jag inte med samtliga bäddar på friland, men väl alla typer av lådor, alla byttor och tråg som jag använder till försådder. Genom att ha små salladsplantor, rädisor, piplök och annat att plantera ut i en låda som nyss skördats kan jag få skörd fortare än om jag gör en sådd direkt på plats som tar flera veckor på sig att gro.

Riktigt lyxigt är det med ett berg av rädisa på smörgåsen. Sorten heter ’Malaga’ och skördades i varm­bänken i slutet av mars. Foto: Sara Bäckmo
Riktigt lyxigt är det med ett berg av rädisa på smörgåsen. Sorten heter ’Malaga’ och skördades i varm­bänken i slutet av mars.

Sedan gäller det att fortsätta så också när vi börjat skörda. Det är lätt att glömma när det växer överallt, men då blir det tomt i trädgårdsskafferiet gans­ka fort. Eller enformigt. Att så lite och ofta är bra ledord för att ha tillgång till grönsaker under alla de månader vi är självförsörjande på grönt.
Efter en vinter med delvis köpta och delvis lagrade grönsaker längtar vi efter de smaker, färger och konsistenser som vårens grönsaker har att erbjuda.
Under sena våren och tidiga sommaren kommer vi inte att kunna äta tomat, gurka eller paprika. Och inte bönor. De är helt enkelt inte skördeklara. Utbudet av grönsaker skiljer sig mycket åt under året och gör att våra maträtter har olika karaktär. Vi uppskattar omväxlingen.
Redan samma månad som vi börjar skörda på allvar och slutar köpa grönsaker i butik ser vi att kostnaderna för inköpt mat minskar. När fler grönsaker finns att skörda blir de sparade kronorna ännu fler.

God, vacker och giftfri mat

Förra året hade vi svårt att tro att matkostnaderna minskade så mycket som uträkningarna visade. Men det stämde. Vår trebarnsfamilj har, med inköp av i huvudsak ekologiska och miljömärkta produkter, en månadskostnad på cirka 8 000 kronor för mat- och hushållsprodukter. Under de månader vi skördade som mest förra året minskade våra utgifter med 50 procent. Från 8 000 kronor till knappt 4 000 kronor.
Insatsen är förstås en hel del arbete och en liten kostnad för exempelvis frön och utrustning. Men det vi får tillbaka i form av underbart god, vacker och giftfri mat är värt så mycket mer.

Snart kan de tidiga röd­betornas blast användas i sallader.
Snart kan de tidiga röd­betornas blast användas i sallader.

 

6 goda mattips av tidiga grönsaker

Crêpes med spenatstuvning.
Sallad med blandade blad, sparris, kokta ägg och nybakt bröd.
Pastasås med spenat och ädelost.
Fisksoppa med rädisor och nygallrade morötter.
Köttfärsröra med piplök, fårost och bönor från frysen.
Ugnsbakade jordärtskockor med ramslök och färsbiffar.

Det här använder vi till maten

Tillbehör: Bladgrönsaker, bland­sallader, gärna med lökblast och dill som smaksättning. Och förstås späda morötter.
Smörgåspålägg: Rädisor, trädgårdsportlak, lökblast och persilja.
Matlagningen: Jordärtskocka, spenat, rucola, sparris, fleråriga löksorter som gräslök, piplök och ramslök. För att ha ett lite bredare utbud har vi också en del frysta och torkade grönsaker från förra säsongen att använda. Det är till exempel brytbönor och bondbönor.

Vitlöksblast är vansinnigt gott att hacka och strö över smörgåsen. I en låda växer fullt av överblivna små klyftor för skörd av blast.
Vitlöksblast är vansinnigt gott att hacka och strö över smörgåsen. I en låda växer fullt av överblivna små klyftor för skörd av blast.
Med lite tur kan sommar­morötterna skördas i varmbänken redan i maj.
Med lite tur kan sommar­morötterna skördas i varmbänken redan i maj.
Övervintrade sallads­plantor, till exempel ’Little Gem’, gav skörd i mars i odlingstunneln.
Övervintrade sallads­plantor, till exempel ’Little Gem’, gav skörd i mars i odlingstunneln.

 

 Läs fler tips från Sara Bäckmo:

 • Så redan nu – och få en tidig skörd i vår!
 • Så odlar du i varmbänk
 • Relaterade artiklar

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen