Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 25 september 2015

Sara Bäckmos 6 bästa odla billigt-tips!

Att odla grönsaker är ett bra sätt att dra ner på matkostnaderna men bara om odlingen i sig inte kostar stora pengar. Sara Bäckmo har hittat smarta sätt för att odla billigt. Här delar hon med sig av dem.

Bild 1/4 FOTO: Sara Bäckmo
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Se Sara Bäckmos odlingsklipp här.

Min odling är enkel. Här finns inga avancerade byggnationer, bevattningssystem eller lösningar som kräver dyra inköp. Det har varit bra för mig att odla när kassan varit begränsad. På så sätt har jag lärt mig att odla billigt. Det blir lite av en sport att hålla nere kostnaderna.

En trädgård kan kosta i princip hur mycket pengar som helst. Men också nästan hur lite som helst. Under förutsättning att det finns en bit mark kan nästan vem som helst odla mat oavsett ekonomiska förutsättningar. Det tycker jag är fantastiskt!

Sara-2-jpb.
Saras fantastiska köksträdgård.

Saras 6 bästa tips för att odla billigt

1. Spara egen jord

Jord kan du tillverka enkelt i en kompost. Men det behöver vara en väldigt stor kompost för att producera den mängd jord som behövs till en köksträdgårds alla behov. När många plantor ska omskolas och nya odlingsbäddar täckas inför sådd och plantering går det åt mycket jord.

Jag försöker spara jord i gamla säckar till kommande projekt. Här hamnar jord som grävts ur varmbänkarna eller som blivit över när odlingsbäddar flyttats eller grävts om. Egen jord kan, till skillnad från köpt jord i påse, innehålla en hel del ogräsfrön. Jag tycker inte att det är ett stort problem när jorden används i bäddar och lådor men till krukodling föredrar jag köpt jord eftersom ogräset annars riskerar att konkurrera ut de små frösådda plantorna.

En gång fick jag tips om att använda jorden som mullvadar puttat upp ur sina gångar! Den är ofta fri från ogräs och väldigt fin, men kan behöva blandas ut med något lätt material, som lövkompost, så att den inte är så tung av sand eller lera.

Läs också: Superodla i tunnel och körda hela året!

2. Billiga fröer på rea

Den läckra kinesiska gräs­lökens blommor är goda i sallader. Om den får blomma över ger den frön som är lätta att så nya plantor av.
Den läckra kinesiska gräs­lökens blommor är goda i sallader. Om den får blomma över ger den frön som är lätta att så nya plantor av.

Jag köper gärna mycket när det är rea i internetbutikerna eller i trädgårdskedjorna. Då fyller jag förråden med fröer jag på förhand vet att jag sår mycket av. Sedan kompletterar jag med det som saknas när den nya odlingssäsongen närmar sig.

Fröer samlas lätt på hög. Jag brukar varje år byta bort en del av mina öppnade påsar och får på så sätt nya. Det är inte alltid byteshandeln ger särskilt stora mängder frön men det är ett kul sätt att få nys om för mig helt nya sorter att prova.

Läs också: Odla ogräs på fönsterbrädan i vinter!

På sociala medier finns grupper för fröbyteri och trädgårdsföreningarna brukar ordna bytardagar. Själv byter jag också med vänner, det blir mysiga frökvällar under höst och vinter.

Många växter i köksträdgården ger fina fröer som är lätta att samla. En del plantor korsar sig med varand­ra. Om jag inte är noga med att handpollinera och skydda blommorna kan överraskningar dyka upp i form av att utseende eller egenskaper inte alls liknar ursprungsplantan. Därför tar jag sparsamt med egna fröer. Men för en del grönsaker, och en del odlare, spelar det mindre roll om grönsakerna inte bär på exakt samma egenskaper som moderplantans. Baljväxter, trädgårdsportlak och dill är exempel på grönsaker som är lätta att ta egna frön från.

3. Odlingstråg

Visst ser det flott ut när långa rader av proffstråg står uppradade med hundratals plantor redo att sättas ut. Men de kostar pengar. Det går lika bra att odla i återvunna tråg från livsmedel och annat. Själv tycker jag att plastbyttor från frukt och grönsaker är lagom stora att bredså i. Liksom godislådor och mindre plastkorgar som ofta kan fås gratis i butikerna. Plastlådorna är jag noga med att borra hål i om det saknas. Korgarna är ofta fulla av hål, de täpper jag till genom att lägga en tidning i botten innan jag fyller på med jord.

Läs också: Sara Bäckmo: Odla varje dag och skörda året om

4. Återvunnet material

Spaljén av gamla skrotcyklar skapar en fin avgränsning i köksträdgården.
Spaljén av gamla skrotcyklar skapar en fin avgränsning i köksträdgården.

En av mina vänner sa en gång att hon tycker min köksträdgård har en ”hållbar estetik”. Jag älskar det uttrycket! Det är både miljömässigt och ekonomiskt mer hållbart att återanvända prylar än att kasta dem. I köksträdgården får många saker nytt liv.

Växtstöd, små staket, portaler och odlingshögar har jag gjort av kvistar och grenar. En del odlingslådor och inramningar till bäddar är tillverkade av ytved jag fått från ett sågverk i närheten. Och staketet av rostiga cyklar hjälper till att skapa ett vindskyddat läge för grönsakskvarteret bakom.

En del av de återvunna materialen har kort livslängd. Efter en tid ger de med sig och behöver bytas ut. Jag har inget emot det eftersom det är roligt att få göra om och göra nytt emellanåt.

5. Odla dyrgriparna hemma

En del grönsaker är riktigt dyra. Vissa tycker att de är de godaste. Du som har liten odlingsyta eller mindre ork att odla mycket kan spara en del genom att helt enkelt odla lite mer av grönsakerna som är dyra att köpa, som broccoli, kronärtskocka, rädisor. Svenskodlad potatis, morot och lök är ganska billigt att köpa och i en liten odling kan de väljas bort till förmån för dyrgriparna.

För en superekonomisk odling kan grönsaker med lång skördetid prioriteras före till exempel salladshuvuden, morötter och majs. Brytbönor, bladkål och nyzeeländsk spenat är grönsaker som ger skörd under en stor del av växtperioden.

Se Sara Bäckmos odlingsfilmer här.

6. Fleråriga grönsaker

Den fleråriga kajp- löken kallas också för skogslök och är fin att skörda mycket av till infrysning.
Den fleråriga kajplöken kallas också för skogslök och är fin att skörda mycket av till infrysning.sar

Det mest ekonomiska är utan tvivel att odla fleråriga grönsaker. Utan att knorra det minsta växer de villigt upp år efter år och ger ofta stora skördar. Några av de grönsaker som är dyrast i inköp är fleråriga och växer fint i de flesta trädgårdar.

Sparris är en grönsak att odla mycket av, trettio plantor i en trädgård ger lagom skörd till en familj, enligt tips från en odlare. Hemodlad sparris är spröd och mycket smakrik. En riktig delikatess som tacksamt ger stor skörd när den etablerat sig efter några år.

Jag odlar sex olika fleråriga löksorter. Under hela våren lagar vi mat på till exempel färsk ramslök, kajplök/skogslök och gräslök. Genom att ersätta den gula löken med flerårig lök i matlagningen sparas mycket pengar. Plantorna sköter sig ofta själva när de bott in sig på lämplig plats i trädgården och kan skördas under hela våren och försommaren när vanlig lök ännu inte finns färdig.

Rabarber, strandkål, gräslök, kron­ärtskocka, jordärtskocka och kardon är exempel på fleråriga grönsaker. För att inte tala om alla bär och det stora utbudet av ätliga blad och rötter som finns i naturens eget skafferi. 

Följ oss på Facebook så missar du inga artklar om odling och trädgård.

Odla gamla fröer

Gamla fröer kan ha dålig grobarhet. Jag använder dem gärna till att odla miniblad, i stället för att slänga påsen. Fröna strös ut tätt i ett tråg med jord och när bladen sedan kommit upp några centimeter skördas de till sallad eller smörgås. Kålfrön, sallad, rödbetor och ärter är några grönsaker som passar fint.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen