Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 11 december 2015

Senaste semestertrenden – jobba på bondgård

Är du sugen på att testa senaste resetrenden – att bo och jobba på en gård? Det kallas för wwoofing och allt fler svenska gårdar tar emot volontärer från hela världen. Land.se har hälsat på hos en av dem.

Bild 1/4 FOTO: Privat
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Terez Bergfeldt och Linda Isaksson i Prästmon i Ångermanland har öppnat sin gård för wwoofare från hela världen.
– Det är spännande att träffa människor från andra länder, men med samma intressen.

Volontärer på ekologisk gård

Att ”wwoofa” blir allt mer uppskattat i takt med att intresset för det småskaliga ökar. Många vill skapa sig en egen uppfattning om vad ekologiskt jordbruk handlar om. För en del är det ett annorlunda
sätt att ha semester. Terez Bergfeldt, 32, och Linda Isaksson, 31, har varit volontärer på en ekologisk gård i Ramsjö utanför Uppsala. Mot mat och husrum stod de för arbetskraft i de dagliga sysslorna.

Läs också: Fem heta gröna trender du inte får missa

Lärorik tid

– Vi ville göra något tillsammans och samtidigt lära oss om odling. Vi har aldrig ”wwoofat” utomlands men vi har träffat och jobbat med många från andra länder. Det är intressant att träffa andra människor med samma sakintresse, säger Terez Bergfeldt.
De trivdes med volontärlivet.
– Det var skönt att vara ute hela dagarna och få arbeta med någonting konkret i marken. Vi fick även lära känna Anders och Karin och deras förutsättningar på gården. Vi insåg att man inte blir rik på att vara odlare. Men man får en massa andra fina värden, säger Linda.

Arrenderar gård

Inspirerade av upplevelserna som wwofare arrenderar Terez och Linda en gård i Prästmon i Ångermanland. Gården är Wwoof-certifierad, det vill säga med i den internationella organisationen World wide opportunity on organic farm (Wwoof ) som förmedlar kontakter mellan gårdar och volontärer.
– Nu har vi en 21-årig tjej från Frankrike på gården. Hon läser till agronom. För tillfället har vi lånat ut henne till en granngård som behöver mer hjälp. Vi får intresseanmälningar hela tiden men vi kan som mest ha tre volontärer samtidigt. På gården finns inte någon övernattningsmöjlighet, så volontärerna bor hemma hos någon av oss. Under sommarhalvåret kan vi använda en gäststuga hos Linda, säger Terez.

Läs också: Allt fler kan tänka sig delningsekonomi

Vill starta andelsjordbruk

I det gemensamma företaget Torsåkers Gårdsprodukter odlar Terez Bergfeldt och Linda Isaksson på fyra hektar mark. Omkring 50 grödor och kryddor produceras och de två vännerna är på gång med att starta ett andelsjordbruk.
– Om vi lyckas att knyta till oss ett antal andelsprenumeranter får vi säkrare ekonomi. Då vet vi att vi säljer allt det vi får fram. Eftersom vi arrenderar gården ganska billigt behöver vi inte något banklån. Men vi hoppas få startstöd av Jordbruksverket, säger Terez.

Linda berättar om en sak som gör att de tjänar extrapengar till framtida investeringar:
– Vi har omkring 20 årsprenumerationer på bröd som vi själva bakar i ett bageri i byn. Prenumeranterna får fyra färska limpor varje månad.

Naturligt jordbruk

Att ta hand om jorden på rätt sätt och producera bra mat är en viktig fråga för Terez och Linda. De tycker att småskalighet behövs. Eftersom Terez och Linda vill ha en naturlig produktion ska de skaffa en kallblodshäst som ska ersätta traktorn.
– Vårt mål är att komma så långt från ett oljeberoendejordbruk som möjligt och i stället lagra kol i marken genom att bygga upp lagret av mull. Då blir jorden mer näringsrik och rymmer mer mikroliv, säger Linda Isaksson.

Läs också: 7 heta mattrender 2015

Satsar på att bli grönsaksproducenter

Linda har studerat till markvetare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Terez är i grunden busschaufför. Men nu satsar de i stället på att bli grönsaksproducenter.
– Att ha en gård innebär att man är ganska låst och sällan kan resa i väg. Men genom att vara en Wwoof-gård kan vi i stället låta hela världen komma till oss. För oss var det här ett bra steg att ta, säger Terez.
Linda håller med:
– Wwoof-livet är toppen. Som wwoofare kommer man till många olika ställen och lär sig mycket. Och har man en gård får man besök av en rad härliga människor. Att få jobba tillsammans på det sättet är en väldigt värdefull sak.

Mer om wwoofing

 • Wwoof (World wide opportunity on organic farm) är ett internationellt nätverk som förmedlar kontakter mellan ekologiska lantbrukare och volontärer.
 • Wwoof startade i England 1971 och finns i dag i över 100 länder.
 • I utbyte mot mat och husrum kommer volontärer till gården för att arbeta i ekologiskt jordbruk. Inga förkunskaper behövs. Arbetstiden är normalt 4–6 timmar om dagen fem dagar i veckan.
 • Varje år ger sig över 100 000 volontärer ut i världen för att jobba på olika gårdar.
 • I Sverige finns i dag snart 200 gårdar att välja på. Gårdarna varierar med allt från hästgårdar och biodlingar till rena självhushåll.
 • Omkring 75 procent av wwoofarna i Sverige är från utlandet.
 • Vill du också wwoofa?

  För att få wwoofa måste du vara medlem i Wwoof (World wide opportunity on organic farm). Medlemskapet i Wwoof kostar 25 euro (cirka 250 svenska kronor) per år.

  För att få wwoofa måste man ha fyllt 18 år.
  Mer information: www.wwoof.se

  Mest läst på land.se

  • Ont i halsen? Tre situationer när du inte ska gå till doktorn! 194 views
  • Så skippar du julstressen: 7 experttips för en rofylld december 80 views
  • Så botar du klimatångesten – steg för steg 64 views
  • Vilka vitaminbomber! Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter 29 views
  • 5 bra yogaövningar som kan lindra din migrän 17 views
  •  

   Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Missa inte vår webbshop

   Lär dig i din takt

   Upptäck nya platser med

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen