Sex sätt att nå framgång – så gjorde Vuollerim
Företag utan chefer och världens nordligaste kartingbana. Här är sex exempel på hur Vuollerimborna vänt trenden och skapat möjligheter.
1. Så satte vi Vuollerim på turistkartan
Vuollerim syntes knappt på kommunens turistbyrå. Nu är Vuollerim en av världens tre mest innovativa turistorter. Varför saknas turistinformation om Vuollerim på turistbyrån i Jokkmokk? Vad finns här?
– Vi skickade ut ett brev i bygden och välkomnade alla som ville komma med idéer eller själva vara med och erbjuda aktiviteter. Vi fick in massor med förslag, berättar Eva-Lena Skalstad, en i teamet som senare blev vd för bygdeföretaget Lapland Vuollerim Welcomes You.
Skogssafari, berättarkväll i kåtan, hjortronfrossa och hushoppningsmiddag skapades.
Det sistnämnda, där gästerna får äta en trerättersmiddag hemma hos och tillsammans med bybor i tre olika hem, var en av anledningarna till att Lapland Vuollerim hamnade bland topp tre i världen i innovativ hållbar turism i den internationella tävlingen Tourism for Tomorrow i Kina i fjol.
– Den som kom med idén lämnade det helt öppet för dem som ville bygga vidare. Det är en nyckel, speciellt när man jobbar med ideellt engagemang – att ta vara på engagemanget när det uppstår. Engagemang är en färskvara – tas det inte till vara och välkomnas så dör det.
Läs även: Nyckeln till utveckling finns på landsbygden
2. Ungdomarna gör skillnad
Kompisarna flyttade, eller så gnällde de över att det inte fanns något att göra. Sofie Skalstad, 21 år, kläckte idén till Nytänk.
Nytänk är ett projekt för unga som vill vara med och förändra saker. Tanken är att öka ungas delaktighet i lokal och regional utveckling. På ungas vis. Tankarna växte till en projektansökan. Finansiär blev MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare Ungdomsstyrelsen).
– Om unga känner att de kan göra skillnad där de bor så är sannolikheten större att de trivs. Och kanske vill de flytta tillbaka senare i livet.
– Vi har stöttat allt ifrån Guitar Hero-turneringar och kortfilms-läger till att starta ett ungdomsråd i Jokkmokks kommun. Vi har även skapat ett regionalt nätverk för alla ungdomsråd i Norrbotten, säger Sofie.
Nytänk är nu inne på sitt tredje år och har nått ut till ungefär 700 unga i Norrbottens län.
3. Vi startade egen skola
Kommunen ville flytta högstadiet till centralorten Jokkmokk. Då fixade invånarna en friskola. Kommunens beslut att flytta årskurs 6–9 till Jokkmokk triggade i gång ett brinnande engagemang inte bara för skolan utan för ortens framtid.
– Folk förstod att ingen räddar oss eller tar hand om oss. Det vi vill ha får vi fixa själva, säger Annette Amundsson, som då var rektor på den kommunala skolan.
Invånarna bildade ett bygdebolag med över 100 delägare och ansökte om att få starta en friskola.
– Det var ett gediget ideellt arbete. Tusentals timmar lades ner, berättar Annette, som fick nytt jobb som rektor på friskolan.
För fem år sedan öppnade Vuollerims friskola. Då var inte köket på plats, men det blev en möjlighet för eleverna att få temaundervisning i teknik.
– Eleverna fick dessutom skruva ihop sina bänkar. Det skapade en stolthet.
Eleverna ansvarar för skolans städning och tjänar på så sätt pengar till språk- och praoresan till England som görs vartannat år. De får också förbereda och genomföra Nobelmiddag och julkonsert varje år.
– Vi visar dem förtroende och säger att det här fixar ni. Och då gör de ju verkligen det!
Läs även: ”Utan föreningen hade byn inte överlevt!”
4. Vi startade världens nordligaste kartingbana
Världens nordligaste kartingbana ligger i Letsi. Och är ett bevis på att en dröm kan bli sann. Ska du genomföra ett projekt så ska du egentligen ha finansieringen klar när du börjar. Men hade vi gjort så hade aldrig den här banan blivit av, säger Tommy Sundgren och skrattar.
Tillsammans med Bernt Ögren, motorföreningens medlemmar och andra bybor, och med hjälp av sponsring från lokala företag och Allmänna Arvsfonden och kommunen, kunde Tommy se till att drömmen blev verklighet.
– Det är säkert ett hundratal personer som varit med och ställt upp på olika sätt. Jag är förvånad själv över att det har gått.
Vuollerim Kartingring finns i Letsi utanför Vuollerim och är 1 078 meter lång. Sedan 2010 hålls en av Norrlandscupens tävlingar här med 80–100 tävlande.
– Med föräldrar blir det runt 300 personer som kommer. Hotellet, bensinmacken, affären, ja alla tjänar på det.
Vuollerim Kartingring har sex kartingbilar som är handikappanpassade. En av dem är byggd i samarbete med Luleå tekniska universitet och är den första i Sverige som kan köras med joystick.
– I fjol hade vi besök från Handikappföreningarnas samarbetsorgan. De tyckte det var jättekul att köra. I sommar ska de förlägga ett läger här.
5. Chefslöst byalag fick fart på företagen
Däckverkstad, konferensanläggning, företagshotell och replokal för lokala band. I byggnaden 97:an jobbar The Village Team AB med allt. Jämlikt teamwork. Det är affärs-idén för The Village Team AB. Tanken är att ta vara på lokala idéer och lokal kompetens.
– Allas pusselbitar behövs för att kunna ta en idé hela vägen, säger Regina Schwarz, anställd på The Village Team.
Det är en stor skillnad att jobba här mot hennes tidigare anställningar.
– I början kändes det lite förvirrande att top-down-mentaliteten jag var van vid helt enkelt inte existerade här. Men ganska snart såg jag att det öppnar så otroligt mycket mer möjligheter när alla aktivt samarbetar och man är öppen för vad var och en har att bidra med.
I byggnaden 97:an ryms såväl däckverkstad som konferensanläggning, företagshotell och replokal för lokala band. Arbetsdagarna varierar stort – de kan innehålla allt från att byta däck, ordna konferenser och ta emot svenska och internationella studiebesök till att vara lokal kontakt för filminspelningar eller att med ortens unga sätta upp en lokalskriven musikal.
Teamet jobbar även som mentorer och idéverkstad som assisterar att förverkliga andras idéer. Till exempel bybon Karina Linds idé om att försöka slå världsrekord i islyktor och idén om att producera en Vuollerimdelikatess.
6. Studiecirkeln räddade servicen
Järnaffären stängde. Macken var i farozonen. Då föddes idéerna. Hur ska vi hindra att servicen försvinner från bygden? Det var frågan som studiecirkeln man startade ville finna svar på.
Svaret blev Vuollerimbygdens ekonomiska förening med över 100 medlemmar. Föreningen köpte huset där järnhandeln varit och startade en ny verksamhet. I dag ryms post och paketservice, bygghandel, inredningsbutik, försäljning av sommarblommor och leksaksbutik i huset. Här samlas olika föreningar för möten och ortens vävintresserade träffas flera gånger i veckan.
– Vi utgick från bygdens behov. Det är nog en anledning till att Växthuset blivit så uppskattat, säger Karin Granström på Vuollerimbygdens ekonomiska förening.
Att Vuollerim fick behålla en del av servicen genom Växthuset gav hopp. Karin Granström tror att folk på landsbygden måste vara mer kreativa.
– I stan finns ett sådant utbud. Men här måste vi göra saker själva för att möta utmaningarna. Det föds idéer här som aldrig uppkommer i en stad.