Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 7 februari 2017

Skådespelaren Frida Hallgren: "Landsbygden är lite av en dröm"

Frida Hallgren är stockholmaren som gör succé som landsbygdstjejen Lena i Kay Pollakfilmerna. Frida skulle gärna flytta till landet, bara jobbfrågan kan lösas.

FOTO: Roger Olsson

Frida Hallgren slog igenom som det charmiga lanthandelsbiträdet Lena i Kay Pollaks film Så som i Himmelen. 1,4 miljoner såg filmen. Nu är gänget i Ljusåker tillbaka i uppföljaren Så ock på Jorden som på tio dagar setts av drygt 122 000 personer.

Du är uppvuxen i Stockholm. Har det gjort det svårt att spela Lena, tjejen från Ljusåker?

– Nej. Jag älskar att leva mig in i olika situationer. Det ska vara trovärdigt att jag är en landsbygdstjej.

Vilken bild har du av landsbygden?

– Jag har alltid älskat den. När jag var liten hälsade vi på hos släktingar på olika håll, jag red och bodde på lantgård. Jag var alltid fascinerad av livet på landet. Landsbygden är lite av en dröm, en annan värld där allt är lugnare, mer avslappnat och rakt på sak.

Hur menar du?

– Kommunikationen är rakare på landsbygden. Man tassar inte, försöker inte vara så diplomatisk. Man är också mer mån om att få kontakt med andra, har lättare att se folk i ögonen.

I Så ock på Jorden gör Lena upp med jantelagen.

Präglas landsbygden mer av jantelagen än storstaden?

– Jag vet inte. Svenskar överlag är bra på jantelagen.

Skulle du kunna tänka dig att bo på landet?

– Ja, det funderar jag på från och till.

Vad är det som hindrar dig?

– Nästan alla skådespelare måste spela på teater för att klara sig. I Stockholm finns intressanta människor som jag vill jobba med. Eftersom jag vill ha mer tid med familjen har vi valt att bo i Stockholm.

Du spelar Lena på klingande norrländska. Hur får du till dialekten?

– Det är roligt att imitera och jag är ganska bra på det. Sedan har skådespelerskan Margaretha Wikholm, som är från Norrland, läst in mina repliker och jag har lyssnat. Det har också funnits norrlänningar i filmteamet som har hjälpt mig.

På vilket sätt är du och din rollfigur Lena lika?

– Jag är också rättfram och har lätt att prata för mig. Jag har nära till skratt, men också till ett mörker som Lena har.

Varför blev du skådespelare?

– I grunden har det nog att göra med ett stort människointresse. Mina föräldrar hade mycket fester hemma hos oss så jag pratade ofta med vuxna, blev tagen på allvar och lyssnad på. Så ville jag fortsätta att ha det och teatern blev en kanal för det. Jag hade också en fantastisk lärare på mellanstadiet som uppmuntrade mig.

Om du inte hade blivit skådespelare, vad hade du blivit då?

– Förskollärare. Jag inser hur slitsamt det är, men det verkar ändå innehålla de element som jag tycker om. Man får behålla barnsligheten och upptäckarlusten, leva i nuet och utforska hur människor fungerar.

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?

– Ofta jobbar jag med pjäser på teatern. Då repeterar jag på dagen, slutar vid klockan tre, hämtar barnen på förskolan och går hem för att laga middag. Sedan lämnar jag över till min sambo eller till en barnflicka, går tillbaka vid klockan fem på kvällen, sminkas och spelar föreställning. Oftast kommer jag hem vid tio, halv elva. Ibland spelar jag in radioteater eller en ljudbok, då har jag i stort sett vanliga kontorstider.

LennartJahkel_frida
Lennart Jähkel och Frida Hallgren

Vad föredrar du, teater eller film?

– En blandning. Jag älskar teater, att få möta publiken är en stor upplevelse. Men jag är tacksam för att jag också får arbeta med film. I film kan man ta ner allt i närbild, känslouttryck syns till exempel utan att man behöver jobba så mycket fysiskt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen