Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 12 november 2015

Skaffa ett rikare liv – 10 tips som ger dig bättre ekonomi

Charlie Söderberg, känd från TV3-programmet Lyxfällan, är en av Sveriges mest inflytelserika ekonomer. Han gillar inte att vi gärna ägnar mer tid åt tandborstning än ekonomi. Här är Charlies vassaste 10 tips för den som vill få mer ut av sina pengar – och få ett rikare liv.

1. Sätt tydliga mål

Initialt är det viktigare att veta vad man vill än hur man skall komma dit. Hjärnan är enormt duktig på att hitta det vi letar efter, problemet är att vi ofta inte vet vad vi letar efter. Var därför tydlig med vad du vill uppnå!

2. Våga drömma stort

De som gör en förändring över tid gör det för att de verkligen är sugna på resultatet. Glöm mål som ”lite mer på banken” eller ”kanske lite tryggare pension.” Våga drömma stort så har du energi nog till att faktiskt förändra.

3. Skaffa dig koll

Att förändra sin ekonomi är sällan så svårt när man väl har 100 procent koll på hur den faktiskt ser ut. Gör en detaljerad resultat- och balansräkning varje månad och låt den berätta för dig vad du kan förändra.

4. Gör som babylonierna

Det sägs att redan för 3 000 år sedan nedtecknades rikedomsregeln. ”En del av det du tjänar är ditt att behålla” och det funkar än. Sätt en fast procentsats (gärna minst 10 procent) och för över den till ett sparande DIREKT när lönen kommer.

5. Sätt pengarna i arbete

De flesta jobbar hårt för sina pengar men pengarna jobbar inte hårt tillbaka för dem. Kasa inte bort pengarna på nollräntekonton eller dyra fondlösningar. Testa själv, börja smått och lär dig på vägen.

6. Tjäna pengar på det du gillar att göra

”Hur kan jag tjäna pengar på att göra sådant som är så roligt att jag hade gjort det även om jag inte fick betalt?” Du kanske tillexempel gillar att utföra ett hantverk som du också kan tjäna en slant på.

7. Gör en bra investering

”Hur kan jag tjäna pengar när jag sover?” Spar tid och energi genom att försöka hitta att sätt att tjäna pengar genom en enda arbetsinsats, exempelvis investera i någonting som ger regelbundna inkomster.

8. Ta hjälp av de bästa

Ta råd från dem som verkligen lyckats med det du vill genomföra. Se dig om i ditt liv och hitta dem som börjat där du är och tagit sig dit du vill. Om du inte hittar några sådana i ditt liv är det kanske dags att utöka ditt umgänge.

9. Ta små steg varje dag

Varje resa börjar med ett litet steg och det är inte frågan om att säga upp sig och byta liv över en natt, utan att göra någonting annorlunda varje dag. ”Ett äpple om dagen är bra för magen. Sju äpplen på en söndag ger magknip.” Börja med att göra små förändringar!

10. Lita inte på tipslistor som den här

De bästa gåvorna i livet är inte andras ”gör-det-snabbt”-tips. Det handlar om att hitta intelligenta svar på intelligenta frågor – och din lösning kommer vara unik för dig.

Följ oss på Facebook så missar du inga intressanta artiklar om pengar.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen