Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 4 maj 2015

Skatteverket backar om flytt efter hårda protester

Skatteverket pausar en planerad flytt av 500 jobb från nio mindre orter. Förslaget har stött på motstånd och nu väntar myndigheten på en utredning i frågan.– Det här är helt och hållet mitt eget beslut, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson till TT.

FOTO: Istock

Land.se har tidigare skrivit om att tusen jobb riskerar att försvinna när Skatteverket ska centralisera. Det var i slutet av mars som myndigheten gick ut med sina planer på att lämna nio mindre orter. Nu pausar Skatteverket sitt drastiska beslut och skjuter det på framtiden. Det kan innebära en paus på minst ett, kanske två år. Tanken bakom flytten motiverades av att verksamheten ska komma närmare fler företag och bli mer effektiv.

Inte provocera

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson säger att det nästan hade varit lite provocerande att gå vidare, efter den heta debatt som uppstått och att regeringen sagt att frågan om var myndigheter bör ha kontor ska utredas. Bättre då att trampa på bromsen och vänta på Statskontorets utredning och regeringens behandling av den någon gång nästa år.

– Det här är helt och hållet mitt eget beslut, säger Hansson till TT om varför verket svänger så snart.

I debatten om de statliga jobbens flykt från landsorten har också Arbetsförmedlingens planer gett bränsle. AF vill minska antalet kontor med uppemot hundra under de närmaste åren för att kunna vara mer rörliga och lägga hyrespengar på fler förmedlare istället.

– Skatteverket vill centralisera, vi har en helt annan ambition och process. Vi ska stärka vår lokala verksamhet, inte bara genom att modernisera kontorsnätet, säger Mattias Buvari, regiondirektör för AF i södra Sverige, till TT.

Ministern noterar

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har också fått upp ögonen för Skatteverkets vändning i flyttfrågan.

– Jag noterar Skatteverkets beslut och vårt arbete pågår ju, säger Shekarabi och syftar på förberedelserna för utredningen, säger han till TT.

Uppdraget ska redovisas för regeringen nästa vår. Statskontoret ska bland annat kartlägga var de statliga jobben finns och föreslå principer för en balans mellan effektivisering och att staten har närvaro runt om i landet.

– Staten ska ta sitt ansvar för att hålla ihop landet, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Det var Centerpartiet som tog initiativ till riksdagsdebatt efter Skatteverkets beslut. Partiet tycker inte att en utredning räcker. Statsministern borde omgående ge nya direktiv till myndigheterna för att stoppa centraliseringen.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen