Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 27 april 2017

Skydda trädgården från mördarsniglar – skaffa ankor

Ankor är perfekta husdjur på många sätt. Många värper lika bra som höns men ger större ägg. De äter ohyra och håller trädgårdsmästaren sällskap. Varje gång en spade sätts i jorden kommer de fram och vill vara med.

Ändå låter de oftast grönsaker och blommor vara ifred. Finns det gräs att beta kan de på sin höjd trampa ner något fint med sina platta fötter när de klampar runt och äter sniglar och annan ”ohyra”.

Individer med eget tycke och smak

Men det är lika bra att kasta in en brasklapp. Löpankor och myskankor är kända för att äta sniglar i massor men alla ankor är individer med eget tycke och smak. Det finns ankor som kniper näbb när man bjuder på mördarsnigel men de flesta äter massor.

Spillningen syns knappt

Ankorna har också den fördelen att spillningen inte märks så mycket, den är lös och rinner snabbt ner i gräset.

Finns det då inga nackdelar med ankor? Jo, om du har en damm med växter i har du inga växter kvar efter några veckor. De älskar att puttra runt, dra upp och smaka på växterna.

Och har du ankor är det ingen hemlighet i grannskapet eftersom de pratar en del. Myskankorna är i stort sett tysta men andra ankor kvackar, precis som ankor ska göra.

Spännande ankraser för trädgården

Löpanka: Löpankan härstammar från en indisk löpand. Den har en speciell upprätt gångstil och håller ihop tätt i flock. Den används ibland för att träna vallhundar.
Löpankan väger cirka 2 kilo och värper cirka 300 ägg per år. Hanen har ett väsande ljud medan honan kvackar högt.

Löpankor i svart och vitt.
Löpankor i svart och vitt.

Svensk blå anka: De första svenska blå ankorna är en lantras som kom från blåfärgade ankor från västkusten. Ankorna är spräckliga med grå bas och har brandgula eller skifferfärgade ben. En andrik väger 3 – 3,5 kg och en anka 2,5 – 3 kg.

Den blå ankans kusin, svensk gul anka, är lite mindre än den blå. Blå anka värper 50-100 ägg per år, den gula lite mer.

anka-bla-anka
Blå anka. Foto: Ronny Olsson.

Blekingeanka: Det här är en gammal ras som hotas av utrotning. Blekingeanka härstammar från en flock som fanns kvar på Ungskär i Blekinge. Den har oftast en teckning som påminner om gräsanden men det finns även vita. En hona väger 2-2,5 kilo, hanen 2,5-3,5 kilo. Honan lägger 60-100 ägg per år.

anka-blekingeanka
Blekingeankor. Foto: Ronny Olsson

Myskanka: Finns i många former idag. Den svenska myskankan, som räknas som en lantras, är vit och svart. Myskankan har rödfärgade hudpartier på huvudet, hannens skrynkligare än honans.

Honan väger 2,5-3 kilo, hanen 4-4,5 kilo.
Myskankorna är kända för sin förmåga att klättra i träd. De har klor på tårna som de klättrar med och sitter ofta i träd och sover på nätterna.
Myskankan lägger cirka 70 ägg per år.

Myskanka. Foto: All Over Press
Myskanka. Foto: All Over Press

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen