Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 10 april 2017

Släng inte grönsaksresterna – plantera om dem i stället

Brukar du också slänga stumpar av grönsaker? Gör inte det – plantera om dem. Här är fem grönsaker du kan odla hemma - om och om igen!

Bild 1/5 FOTO: Mostphotos
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

1. Selleri

Land.se tipsar om hur du kan odla selleri på fönsterbrädan.

Spar några centimeter vid roten och sätt i vatten i ett ljust fönster. När rottrådarna ser kraftiga ut så planterar du om till en kruka med jord.

2. Salladslök

Land.se tipsar om hur du kan odla salladslök på fönsterbrädan.

Rötterna i änden av salladslöken kan väckas till liv igen. Spar några centimeter i rotänden och stoppa i ett glas med lite vatten. Byt vatten varannan dag. Plantera om i en kruka med jord när de vuxit till sig! Samma gäller för purjolök, gul och röd lök.

3. Vitlök

Land.se tipsar om hur du kan odla vitlök på fönsterbrädan.

Ta några klyftor som redan skjutit små gröna skott. Lägg dem i en skål med lite vatten och vänta tills frodiga rottrådar växer fram. Plantera om till en kruka och skörda sedan, undan för undan, de läckra groddarna/bladen. De har en mild vitlökssmak som passar i sallader.

4. Kruksallad

Land.se tipsar om hur du kan odla kruksallad på fönsterbrädan.

Spar rötterna och låt dem växa till sig i ett glas med lite vatten. Låt dem vara kvar i vattenglaset, där växer de bra. Byt vatten varje dag. Plantera om i kruka med jord. Placera ljust, i fönsterbrädan eller under växtbelysning.

5. Ingefära

Land.se visar hur du odlar ingefära på fönsterbrädan.

Skär i bitar, men se till att det finns små rotknölar på varje, gärna små gröna groddar. De ska peka uppåt när du planterar i en kruka med jord, täck med ett tunt lager jord. Vattna regelbundet, håll jorden fuktig. Ät av blasten och/eller invänta att knölen växt till sig (tar lång tid) och skära av en bit.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen