Släng inte grönsaksresterna – plantera om dem i stället
Brukar du också slänga stumpar av grönsaker? Gör inte det – plantera om dem. Här är fem grönsaker du kan odla hemma - om och om igen!
1. Selleri
Spar några centimeter vid roten och sätt i vatten i ett ljust fönster. När rottrådarna ser kraftiga ut så planterar du om till en kruka med jord.
2. Salladslök
Rötterna i änden av salladslöken kan väckas till liv igen. Spar några centimeter i rotänden och stoppa i ett glas med lite vatten. Byt vatten varannan dag. Plantera om i en kruka med jord när de vuxit till sig! Samma gäller för purjolök, gul och röd lök.
Läs även: Ge nytt liv till lökar som grott
3. Vitlök
Ta några klyftor som redan skjutit små gröna skott. Lägg dem i en skål med lite vatten och vänta tills frodiga rottrådar växer fram. Plantera om till en kruka och skörda sedan, undan för undan, de läckra groddarna/bladen. De har en mild vitlökssmak som passar i sallader.
4. Kruksallad
Spar rötterna och låt dem växa till sig i ett glas med lite vatten. Låt dem vara kvar i vattenglaset, där växer de bra. Byt vatten varje dag. Plantera om i kruka med jord. Placera ljust, i fönsterbrädan eller under växtbelysning.
5. Ingefära
Skär i bitar, men se till att det finns små rotknölar på varje, gärna små gröna groddar. De ska peka uppåt när du planterar i en kruka med jord, täck med ett tunt lager jord. Vattna regelbundet, håll jorden fuktig. Ät av blasten och/eller invänta att knölen växt till sig (tar lång tid) och skära av en bit.