Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 februari 2017

12 matvaror du (kanske) inte visste att du kunde frysa

Har du matvaror som närmar sig utgångsdatum men som inte hinner ätas upp? Mata frysen. Här är tolv livsmedel som går utmärkt att frysa in.

FOTO: Mostphotos

1. Mjölk

Konsistensen och smaken kan påverkas lite. Bäst är frysa in en oöppnad förpackning och ha i frysen i max tre månader. Tinas upp långsamt i kylskåpet.

2. Grädde

Går bra att frysa och sedan ha till matlagning, men sämre till att vispa eller ha i kaffet. Frys in i som iskuber som går lätta ta fram och ha o maten. Även vispad grädde kan frysas in, rör bara om noga när den tinats.

3. Smör

Fryst smör kan tinas och användas till både mackan och bakningen. Frys in i tätslutande plastpåse. När du behöver det, låt tina i kylskåp över natten. Max tre tre månader i frysen, för att vara på den säkra sidan.

4. Valnötter

Förläng hållbarheten och minska risken för härskning genom att frysa in skalade valnötter i en tätslutande bytta. Plocka upp efter behov.

5. Brie, camembert och andra dessertostar

Bara att stoppa i frysen. Lägg i aluminiumfolie och plastpåse. Frys snabbt, tina långsamt. Osten håller i minst tre månader i frysen.

6. Hårdostar

De flesta går bra att frysa. Smaken förändras inte men grynpipiga ostar som Svecia, Prästost, gräddostar blir smuliga och svåra att hyvla. Bäst lämpar sig rundpipig ost som Herrgård. Frys snabbt, tina sakta.

7. Keso

Går att frysa men blir lite torrare i konsistensen när du tinar den. Funkar bra att baka på eller göra ostkaka av. Frys snabbt, tina långsamt.

8. Pesto

Bara att frysa. Smakar nästan som nygjord när du tinar den.

9. Färska örter

Hacka, frys in i påsar och ta fram och använd i matlagningen.

10. Vinslattar

Frys in som iskuber och använd när du lagar mat!

11. Ägg

Knäck äggen i en skål, rör om och häll upp i fryspåse eller iskuber. Du kan frysa in äggvitor och gulor separat – bra att ha när du bakar!

12. Färskpressad juice

Går utmärkt att frysa i upp till 6 månader. Ta fram juicen, tina och drick.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen