Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 oktober 2015

Smöra löken och sockra blommorna – 9 husmorsknep du bara måste veta!

Smöra din lök, sockra blommorna och föna kakglasyren. Här får du några smarta och roliga tips för en bättre vardag!

FOTO: Mostphotos

1. Desinficera i mikron

Illaluktande disksvampar blir fräscha igen om du dränker in dem vatten med lite vitvinsvinäger eller citron, och sedan kör dem på full effekt i mikron i cirka en minut. Det här funkar även på sunkiga plastskärbrädor: diska av, gnid in med citron och mikra.

Läs också: 10 smarta husmorstips – så räddar du dina kläder

2. Smöra för hållbarhet

Ett husmorsknep som inte är så känt kanske? Gnugga in snittytan på lök och ost med lite smör innan du stoppar in dem i kylen igen, då ska de hålla längre. Förresten så kan smör också hjälpa dig att bli av med otrevlig doft på händerna efter att du hanterat fisk: smöra in och tvätta därefter med tvål och ljummet vatten.

3. Snygga stövlar med vinflaskor

Skölj ur urdruckna vinflaskor och låt torka. Stoppa ner dem i skaften på dina stövlar så håller de formen.

Läs också: Fixa hemma med tandkräm – 10 smarta husmorstips!

4. Föna frostingen

Glasyr på cupcakes eller andra kakor blir extra fin med hjälp av en hårtork. Vill du få den att stelna extra snabbt använder du fönens kalluftfunktion. Vill du ha den mer glansig, blås på med värme.

5. Jordnötssmör mot lim

Hur man än gör så är det ju nästan omöjligt att pilla bort vissa typer av prislappar från till exempel nyinköpta glas utan att det sitter kvar en ful limfläck. Testa att gnugga in fläcken med jordnötssmör, gnugga med en trasa och (magi) fläcken är förhoppningsvis borta!

Läs också: Så trollar du bort fläcken – 13 smarta husmorstips!

6. Spegelblankt med sprit

Drick inte upp spriten, du kan städa med den i stället! Fukta en mjuk trasa med vodka och polera glas, porslin och krom med den. Blankt och fint, eller hur?

7. Söta snittblommor

Blanda i en matsked socker och två matskedar vinäger i en liter ljummet vatten i en blomvas. Ställ i snittblommorna i socker- och vinägervattnet så håller de sig fina längre.

Läs också: 11 härliga hönshus (vissa gör vad som helst för sina höns)

8. Fläckfritt med äggskal

Finkrossat äggskal kan ta bort till exempel kaffefläckar. Strö rikligt med skal på fläcken, droppa på lite ljummet vatten och låt verka några minuter. Om du råkar skära dig kan förresten membranet som håller ihop äggskalet lossas och användas som plåster.

9. Full fart på brasan med citrus

Släng inte citrusskalen! Torka dem och använd som braständare i stället. De innehåller oljor som brinner bra.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen