Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Sociala medier gör fåruthyrningen till en bra affär

Hyr en tacka och få tillbaka i kött, ull och skinn. Torsta AB utanför Östersund i Jämtland testar en ny affärsmodell som snabbt blev en succé i sociala medier. På knappt en vecka var alla tjugo tackor uthyrda.

Bild 1/2 FOTO: Anna Nilsson
Bild 2/2

Det tog mindre än en vecka från att Torstas tackor lanserats på Facebook tills alla 20 tackor var uthyrda. Tanken är att tackorna och lammens liv ska gå att följa via sociala medier under året, från lamningen till betessäsongen och fram till slakten på hösten.

De går också att besöka på plats på Torsta AB i Ås utanför Östersund i Jämtland som står bakom affärsidén. För lantbrukaren minskar konceptet osäkerheten eftersom köttet säljs levande och konsumenten vet vad som serveras på tallriken, berättar Nils Hultin, affärsutvecklare och lärare på Torsta AB.

– Maten är för anonym. Det har blivit ett för stort avstånd mellan producent och konsument. Här ger vi köttet en identitet, vi erkänner att vi tar död på djuren för att äta dem. Djuren föds, lever och dör med respekt, säger han till Land Lantbruk.

Så fungerar det att hyra en tacka:

 • Ett hushåll får hyra en tacka med avkomma under ett år.
 • Torsta AB sköter fåren enligt avtal.
 • Ingår i hyran: Cirka 35 kilo finstyckat lammkött (marknadsvärde: 3 900 kronor), ett berett lammskinn (marknadsvärde 1 500 kr) och två kilo garn (marknadsvärde 1 800 kronor) från tackans ull.
 • Priset för hyran är 5 990 kronor (inklusive moms).
 • Besättningen består av 25 tackor, varav 20 hyrs ut och fem är i reserv ifall det skulle hända något.
 • Ras: Jämtlandsfår (merinofår korsade med Svea).
 • Relaterade artiklar

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen