Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 3 mars 2017

Spara pengar när du tvättar – undvik 10 vanliga misstag

Genom att tvätta rätt kan du skona både miljö och plånbok – och dina favoritplagg håller längre. Här listar vi våra vanligaste misstag och hur vi undviker dem.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

1. Du försöker gnugga bort fläckar

Ta det lugnt i stället och dutta försiktigt med en ren vit trasa. Beroende på vilken typ av fläck det är finns det olika sätt att behandla den på.

Några viktiga saker att tänka på är att alltid behandla fläcken så fort som möjligt, ju längre tid du väntar desto svårare blir det att få bort den. Försök alltid få bort fläcken innan du tvättar i maskin, eftersom den kan sätta sig efter tvätten.

Oavsett vilken metod du använder bör du alltid testa på en mindre synlig del av plagget innan, för att försäkra dig om att det inte förstör plagget.

2. Du häller i lite extra tvättmedel för ”säkerhets skull”

Tvätten blir inte renare av mer tvättmedel och det är inte heller bra för miljön eller hushållskassan. Du riskerar också att utveckla allergi och få fläckig tvätt om du överdoserar flytande tvättmedel. Det skummar nämligen mer än pulver och med dagens vattensnåla maskiner kan det bli skum kvar i maskinen som påverkar nästa tvätt.

3. Du behandlar svarta kläder ovarsamt – eftersom de ändå är mörka

Egentligen bör du tänka tvärtom – ju mörkare kläderna är desto tydligare syns det att de är urtvättade. Se till att tvätta plaggen ut och in, undvik att torktumla dem och tvätta dem enbart tillsammans med andra svarta plagg så att inte övriga textilier suger åt sig färg.

För att plaggen ska behålla sin färg går det också att använda tvättmedel som är anpassat för just svarta kläder. Stryk plagget innan du lägger in det i garderoben, då lägger sig fibrerna ner och plagget slits inte lika lätt.

4. Du använder sköljmedel till frottéhanddukar för att de ska bli extra mjuka

Det kan du helt enkelt sluta med eftersom frottén absorberar vatten sämre då. Och själva tanken med frotté är ju att de ska absorbera vatten. Akrylkläder tvättas dock fördelaktigt med sköljmedel eftersom det motverkar statisk elektricitet.

5. Du packar tvättmaskinen till max för att slippa tvätta fler maskiner

Om du fyller den till max kan den inte göra sitt jobb ordentligt, motorn slits snabbare och livslängden minskar. Samtidigt är det inte heller bra att tvätta flera maskiner i onödan.

Kolla upp hur mycket tvätt din maskin rymmer och ha som rutin att väga tvätten innan du fyller maskinen – och det är den torra vikten som gäller.

Ett annat bra knep är att din hand ska få plats på högkant mellan kläderna och trumman.

6. Du drar inte upp blixtlåset

Om du inte gör det kan blixtlåset fastna i annan tvätt och göra skada.

7. … Men du knäpper knapparna

Knäpp upp! Knäppta skjortknappar trillar lättare av.

8. Du packar torktumlaren knökfull

Det gör bara att tvätten blir skrynklig och torkningen tar längre tid. Torka hellre i omgångar. Eller ännu bättre – låt tvätten självtorka.

9. Du tvättar alltid på högsta tillåtna temperatur

De flesta tvättmedel tvättar minst lika bra i lägre temperaturer. Det går åt ungefär hälften så mycket energi per tvättprogram om temperaturen sänks från 60 till 40 grader.

10.  Du tvättar rena plagg för att de ska återfå formen

Visst händer det att man tvättar hyfsat rena plagg, framförallt byxor, för att de ska återfå sin form. Men det är ett kortsiktigt knep som ofta får motsatt effekt. Om du sätter i system att tvätta plaggen ofta tappar de också formen snabbare. Stretchjeans ska för övrigt aldrig tvättas i högre än 40 grader, eftersom de elastiska trådarna kan förstöras då.

Tips: Kör en tvättmaskin på högsta tillåtna temperatur minst en gång varannan månad. Det ger maskinen en ordentlig upprensning från gamla tvättmedelsrester och motverkar fläckig tvätt och dålig lukt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen