Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 3 maj 2016

Stick hål på myterna! Här är 4 fakta du behöver veta om getingar

Det finns massa myter om getingen. Här slår vi hål på några vanliga påståenden tillsammans med Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

1. ”Getingar har hullingar på gadden och dör efter ett stick”

– Honungsbin har hullingar på gadden och lämnar den efter sig. Getingen saknar sådana hullingar. Getingens gadd lossnar inte heller vid ett stick och därför kan getingen sticka flera gånger. Getingar är rovdjur som behöver gadden för att jaga. Därför dör de inte heller efter ett stick. Det är bara getinghonorna som har gadd.

2. ”Getingar är aggressiva och bålgetingen är värst”

– Getingarna välj sina strider och blir aggressiva först när de utsätts för hot. Det är deras naturliga försvarsinstinkt.

– Risken att bli stucken ökar om du gör getingen sur genom att börja vifta, klämma eller slå. Ju lugnare du är, desto bättre går det för dig. Bålgetingen tillhör den mer fridsamma sorten faktiskt.

3. ”Getingar gillar bara sötsaker”

– Getingen dras till sötsaker av samma skäl som den dras till blommornas nektar. Nektar är getingens flygbränsle och det är så den tankar energi.

– Men getingen är inte bara sötsugen. Den behöver även protein som föda till sina larver. Även kött lockar därför getingar. Lägg ut skinka på en tallrik så får du se. Man kan säga att det är främst vuxna getingar som äter godis, deras larver behöver riktig mat, säger Didrik Vanhoenacker.

4. ”Getingar blir slöare på sensommaren”

– Då drönar de mest runt och har ingen direkt uppgift. De hittar ingen nektar och är bara hungriga. De har gjort sitt när allt i boet är producerat och klart åt drottningen.

Källa: Svenska djurskyddsföreningen, Anticimex, Naturhistoriska riksmuseet.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen