Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 maj 2015

Stjärnkocken: ”Landsbygden kan få 100 000-tals nya jobb”

Han är världsberömd för sin jämtländska gourmetmat. Nu vill stjärnkocken Magnus Nilsson förnya livsmedelsbranschen. Första steget är närproducerad smörgåsmat av högsta kvalitet.

FOTO: Urban Råberg, Östersunds-Posten

Undersåkers Charkuterifabrik står det på en skylt invid E 14 mot Åre. I det anspråkslösa huset tillverkas skinka, korv, medwurst, salami och andra charkprodukter som faller de kräsnaste finsmakare på läppen. Allt enligt urgamla, nordiska konserveringsmetoder.

Bakom glasrutan till den källarsvala, perfekt fuktiga kammaren hänger vitpudrad salami och andra korvar.
– Vi baserar all tillverkning på gammal teknik. Köttet syras genom att läggas i saltlag i ekfat vilket ger en perfekt miljö för de goda mjölksyrabakterierna. Det ger charkuterierna en bättre motståndskraft mot skadliga bakterier än en helt steril miljö, säger Magnus Nilsson.

Känd för sin lokalproducerade gourmetmat

Han driver sedan tidigare den prisbelönta stjärnkrogen Fäviken, också i Åre kommun, där han provat på att göra egna charkuterier. Dit vallfärdar matkännare från hela världen för att smaka på hans lokalproducerade gourmetmat av jämtländska råvaror som öring, viltkött, svamp, bär, lavar och örter.

Genom den nya verksamheten hoppas han kunna så ett frö till förändring i den svenska livsmedelsbranschen och kanske även jordbruket. Allt genom satsningen på ”mellanskalighet”. Kärnan är charkfabriken som tillverkar jämtländsk smörgåsmat av hög kvalitet. Den säljs i ganska stor skala i Ica-butiker runt om i Jämtland. Grisköttet kommer från bonden Erik Svensson i Trångsviken, som får dubbelt så mycket betalt per kilo än normalt.

”Andra får ta efter och göra likadant”

– Den här nivån saknas i Sverige – här finns oftast antingen riktigt små mathantverkare eller stora charkfabriker, som Scan. Däremellan finns nästan ingenting, säger han.
– För mig räcker det att ha Jämtlands län som område. Sedan får andra ta efter och göra likadant i sina län. Mitt mål är inte att utöka och få ett jätteföretag, vi säljer helst de färdigskurna produkterna på en lokal marknad, säger han.

Just det mellanskaliga tror han kan bli en nyckel till framgång på landsbygden. Det skapar jobb lokalt för bönder, producenter och livsmedelsföretag. Det i sin tur kan göra att befolkningen ökar vilket kan ge mängder av nya jobb i en god cirkel.
– Livsmedelsbranschen skulle kunna sysselsätta flera hundra tusen fler än i dag, säger han.

Kräver mer

Men det bygger på att betalningen är betydligt bättre betalt än i dag. Då gäller det att välja smart, som att tillverka charkuterier, till exempel.
– Vi är beredda att betala mycket mer för smörgåsmat än till exempel falukorv. Man är van att köpa ett litet paket på 100 g för 29-35 kronor. Det innebär 290-350 kronor per kilo, vilket innebär att tillverkaren har chans att få betalt för sin faktiska kostnad, säger Magnus.

Hans egen ”mellanskaliga” produkt – jämtländsk cognacsmedwurst, säljs för 35 kronor per förpackning i ICA-butiker och stormarknader runt om i länet. Det ger en nettomarginal på 10 procent vilket behövs för att ge skäliga löner åt producenterna.
– Den kostar en femkrona mer än ekologisk skinka – och i den ryms glada grisar, en glad bonde och ett lokalt hantverk. Dessutom arbetstillfällen och skattekronor till Jämtland, säger han.

Har rötterna i Jämtland

Namn: Magnus Nilsson.
Ålder: 31 år.
Bor: I Västjämtland, där han har sina rötter.
Gör: Kock, driver gourmetrestaurangen Fäviken och Undersåkers Charkuterifabrik.
Familj: Hustrun Tove, barnen Arne, Ella och Edvin.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen